Slovenija
567 ogledov

"Natakar streže gostom, gasilec rešuje življenja"

Gasilci Žurnal24 main
Gasilcem se je zdela neprimerna primerjava specialista natakarja s specialistom gasilcem.

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije se je sestal z vladno ekipo, s katero je skušal doseči dogovor o zahtevah gasilcev za odpravo plačnih anomalij, vendar do dogovora niso prišli. 

V sindikatu gasilcev so razočarano. “Če je po sestanku s premierjem Mirom Cerarjem posvetila luč na koncu tunela, je ta luč danes ugasnila,” je bil slikovit predsednik sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek.

gasilci Dragi politiki Slovenija Pretresljiva izpoved gasilca: A poznate ta občutek?

Razočarani nad ponujenim in potekom pogajanj nadaljujejo z aktivnostmi, ki v skrajnem primeru vodijo v stavko. Stavkovni odbor je sprejel stavkovne zahteve, med katerimi so odprava plačnih anomalij, ohranitev razmerij s primerljivimi poklici, osnovni tarifni razredi, poračun plač od 1. julija 2017 do vključno 26. razreda ter poračun plač od prvega oktobra 2017 nad 26. razredom. 

Nadomestilo v času stavke

Zahtevali bodo tudi položajni dodatek, dodatek na stalnost po petih letih ter nadomestilo plača za čas stavke. 

Predsednik sindikata je razočaran nad osnosom z druge strani, ki naj bi med drugim primerjala gasilca specialista z natakarjem specialistom. "Natakar specialist streže visokim gostom, gasilec specialist pa rešuje državljane," je poudaril Ogrizek.

Protest poklicnih gasilcev Pred vlado Slovenija Protestni shod gasilcev: "Glavo v ogenj tiščimo, da od vlade le brco v rit dobimo"

Če v naslednjih dneh ne bo odziva s strani ministrstva, se bo vnovič zbralo predsedstvo sindikata in doreklo, kako naprej. Ne izključujejo niti možnosti novega shoda niti stavke. "Če bo drugi shod, bo bistveno glasnejši od prvega," pravi Ogrizek in napoveduje stavko, če se bodo zanjo odločili, že v novembru. 

V kakšni obliki bodo stavkali, če bodo, še ne želi napovedovati. "Morda bo to nekajurna, enodnevna stavka ali pa bomo nastopili še bolj ostro," pravi Ogrizek. 

Današnjega srečanja sta se udeležila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Gasilci so iz reke izvlekli moško truplo. Slovenija Gasilci imajo dovolj, zato gredo na ulico

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • smejka 16:06 28.oktober 2017.

    Natakar nataka 'gorivo' gostu , ki kasneje izgubi nadzor nad vozilom.Prvi na pomoč prihitijo gasilci....