Slovenija
11466 ogledov

"Kakšno stvar sem si predstavljala malce preveč naivno"

volilni štab Nataša Pirc Musar
1/26
Saša Despot
Ena glavnih pretendentk za predsedniški položaj je volilne rezultate pričakala v Zgornjih Gameljnah.

Nataša Pirc Musar je s svojim štabom in privrženci neuradne rezultate prvega kroga predsedniških volitev čakala v Ruski dači na severnem obrobju prestolnice. Kandidatka je v štab prišla dobre četrt ure pred zaprtjem volišč, pričakana je bila z glasnim aplavzom.

"Ali zgledam nervozno?" je na vprašanje novinarjev o stanju živcev odgovorila nekdanja predstavnica sedme sile in se sproščeno nasmehnila. "Prepričana sem, da v prvem krogu nihče od nas ne more zmagati," je dejala, ko je bila pobarana o tem, kakšne rezultate pričakuje.

Večina anket je Pirc Musar napovedovala uvrstitev v drugi krog, kjer naj bi se pomerila z Anžetom Logarjem. Dilema je ostajala glede njene volilne bitke z Milanom Brglezom, s katerim se je borila za glavnino levo usmerjenih volivcev.

Med prvimi gosti je prisotna tudi humanitarka Biserka Marolt Meden, ki je kandidaturo Pirc Musar podprla že ob sami vložitvi. S svojo prisotnostjo so ji podporo izrazili tudi Pirati, med katerimi je bil tudi kandidat za župana Ljubljane Jasmin Feratović. Nekdanjih predsednikov Milana Kučana in Danila Türka pred 19. uro ni bilo v štabu. Zato pa je prišla popularna pevka Alenka Godec.

"Podala sem se na popolnoma neznano pot. Kot nestrankarska kandidatka nisem bila nikoli v stranki ali politični kampanji. Morda sem si kakšno stvar predstavljala malce preveč naivno. Zdi se mi, da mi je bilo kot ženski veliko težje. Pred dnevi me je klical eden od profesorjev in dejal, da bo iz moje kampanje študentu dal delati diplomsko nalogo, da sem sociološki fenomen. Rekel je, da ne pomni, da bi kakšnega od kandidatov na predsedniških volitvah tako napadali z leve in desne strani. Verjamem, da bo rezultat kljub temu dober, da gremo v drugi krog," nam je pol ure po zaprtju volišč dejala Pirc Musar.

Ali v morebitnem drugem krogu pričakuje podporo koalicijskih strank? "Celo življenje živim te vrednote. Delam za človekove pravice, zavzemam se za vladavino prava. V kampanji mi teh vrednot ni bilo treba niti malo spreminjati. V drugem krogu pričakujem podporo tistih volilk in volilcev, ki v to verjamejo tudi sami," je odgovorila.

"Presrečna sem. Zame je to zmaga. Zmaga vseh, ki so verjeli vame. Čeprav nismo imeli podpore strank, smo uspeli. Hvala vsem, ki so mi dali glas in vsem, ki so šli na volitve. Zdi se, da je razkorak med menoj in Milanom Brglezom vendarle takšen, da bi morali ujeti drugi krog," je malce pred 20. uro povedala Pirc Musar, potem ko je njena družina že prešerno nazdravljala.

"V drugem krogu bo šlo za spopad vrednot. Sem velika podpornica LGBTQ skupnosti, sem zagovornica do pravice splava, tu se bodo naredile razlike med kandidatoma. Želim si dostojnega dialoga na soočenjih," je še dodala o potencialnem tekmecu Anžetu Logarju in obetih pred drugim krogom.

Svoj glas oddala v Radomljah

volilni štab Nataša Pirc Musar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vzdušje v volilnem štabu je bilo mirno in sproščeno. Za gostoljubje je skrbelo več osebja, med njimi kandidatkin mož Aleš Musar. V pogostitveni prostor je prinašal steklenice vina ter kramljal z mimoidočimi. Za povabljence so bili na voljo vino, pivo, šampanjec, potica, kranjske klobase, štruklji in druge dobrote.

Na petkovem soočenju je Pirc Musar dejala, da bo na volilni dan pekla torte. Uspeli sta ji dve, a je, zaradi močnega zaviranja v avtomobilu, na cilj prispela le ena.

Pirc Musar je svoj glas oddala danes dopoldne v Kulturnem domu Radomlje. V Ruski dači so ji družbo delali eminentni podporniki. Njeno kandidaturo sta podprla nekdanja predsednika Milan Kučan in Danilo Türk, nekdanji predsednik DZ Pavel Gantar ter druga znana imena iz sveta kulture, športa in drugih področij. 

Poleg Pirc Musar je bilo vloženih sedem uradnih kandidatur za predsednika republike. Vložili so jih ginekologinja Sabina Senčar, glasbenik Gregor Bezenšek, kočevski župan Vladimir Prebilič, poslanec NSi Janez Cigler Kralj, poslanec SDS Anže Logar, poslanec Levice Miha Kordiš in evropski poslanec Milan Brglez.

Nataša Pirc Musar je po izobrazbi pravnica, širši slovenski javnosti je postala znana kot novinarka in voditeljica. Med letoma 2005 in 2014 je opravljala funkcijo informacijske pooblaščenke, pred osmimi leti je ustanovila Odvetniško družbo Pirc Musar & Lamut Strle. Svojo kandidaturo za predsedniški stolček je napovedala junija letos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice