Slovenija
2193 ogledov

Naval na državno volilno komisijo

vložitev kandidature za volitve poslancev RS v Evropski parlament Saša Despot
Stranke izčrpane od lanskih parlamentarnih volitev, finančno bo evropska kampanja skromna.

Prvi popraznični dan bo kar šest strank in list na državno volilno komisijo vložilo kandidatne liste.
Najbolj zgodnji so pri skupni listi SDS in SLS za evropske volitve. Nosilec liste je sedanji poslanec Milan Zver, sledita poslanki Romana Tomc in Patricija Šulin, na četrtem mestu je kandidat SLS in sedanji poslanec Franc Bogovič, na petem pa nekdanji mariborski župan Franc Kangler.

vložitev kandidature za volitve poslancev RS v Evropski parlament | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Medtem, ko povezava med desnosredinskimi strankami LMŠ, SMC in SAB ni uspela, sta se SDS in SLS uspeli dogovoriti za skupno listo, kar je precej razburilo nekatere vidne poslance SDS.

Janez Janša SDS Slovenija Branko Grims izvisel zaradi Bogoviča in Kanglerja

SDS in SLS računata na tri poslanske mandate. Zadnja projekcija evropskega parlamenta pred volitvami sicer kaže, da bo za povezavo glasovalo največ volilcev.

vložitev kandidature za volitve poslancev RS v Evropski parlament | Avtor: Saša Despot Saša Despot

S podpisi podpore bosta popoldne listo LMŠ vložila predsednik LMŠ in Marjan Šarec in nosilka liste LMŠ za evropske volitve Irena Joveva. Ankete, ki so Šarčevi LMŠ pred meseci kazale na štiri poslanske mandate, so po predstavitvi liste na čelo katere je Šarec postavil nekdanjo novinarko brez političnih izkušenj, pokazale izjemen trend upadanja podpore. Glede na zadnjo projekcijo, bi LMŠ dobila le en poslanski mandat v Evropskem parlamentu. 

"Vredno je iti volit, ker Evropska unija je naša širša skupnost in če jo bomo zapravili so vse druge alternative zelo slabe," je dans pozval premier Marjan Šarec.

Marjan Šarec, Irena Joveva, evropska lista LMŠ Slovenija Bliže ko so volitve, slabše kaže LMŠ

vložitev kandidature za volitve poslancev RS v Evropski parlament | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tokrat tudi ni uspel dogovor med SLS in NSi, ki sta na prejšnjih volitvah nastopili s skupno listo, kar jima je prineslo dva poslanca, Lojzeta Peterleta in Franca Bogoviča, se v NSi za skupni nastop tokrat niso odločili. Projekcije kažejo, da bodo v Evropskem parlamentu imeli en mandat. Na čelo samostojne liste so postavili Ljudmilo Novak, sedanji evropske poslanec Lojze Peterle je na tretjem mestu. Ob konci mandata minuli četrtek se je od poslancev poslovil z orglicami.

Peterle igra na orglice Video Svet Peterle zaigral na orglice in požel bučen aplavz

Medtem, ko sta SLS in NSi na prejšnjih volitvah nastopili s skupno listo, kar jima je prineslo dva poslanca, Lojzeta Peterleta in Franca Bogovioča, se v NSi za skupni nastop tokrat niso odločili. Projekcije kažejo, da bodo v Evropskem parlamentu imeli en mandat. Na čelo samostojne liste so postavili Ljudmilo Novak, sedanji evropske poslanec Lojze Peterle je na tretjem mestu. Ob konci mandata minuli četrtek se je od poslancev poslovil z orglicami.

Mlinarjevi kaže slabo

Kandidatno listo za volitve v Evropski parlament danes vlada tudi stranka SAB, ki je na vrh liste postavila avstrijsko evropsko poslanko Angeliko Mlinar. V javnosti prevladuje mnenje, da gre za močno kandidatko, vendar pa Mlinarjeva, ker SAB na volitvah kandidira samostojno, nima veliko možnosti. 

vložitev kandidature za volitve poslancev RS v Evropski parlament | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kandidatno listo danes vlaga tudi novoustanovljena skrajno desna Domovinska liga. Nosilec liste je Bernard Brščič, na listi pa je tudi odvetnica Lucija Šinkovec Ušaj. Projekcije za evropske volitve Domovinski ligi ne dajejo nobene možnosti, bo pa nova stranka kradla glasove na desni. 

Pahor, Janša Domovinska liga Slovenija Komu bo glasove kradla nova desna stranka?

vložitev kandidature za volitve poslancev RS v Evropski parlament, DOM | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Minuli teden je kot prav kandidature vložila SNS. Listo vodi Zmago Jelinčič, projekcije pa kažejo, da bo SNS dobila en mandat.  

V SD, ki naj bi v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta imela dva kandidata, bo svojo listo potrjevala danes. V Levici medtem še zbirajo podpise volivcev, s katerimi bodo vložili svojo kandidaturo. Rok za oddajo kandidatur se izteče v petek, 26. aprila, ko se tudi uradno začne volilna kampanja, ki traja do 24. maja opolnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Za financiranje kampanje ne več kot 680 tisoč evrov

Hkrati z vložitvijo kandidatur morajo stranke predložiti podatke o odprtju transakcijskih računov, s katerih morajo poravnati vse stroške kampanje. Za financiranje kampanje za volitve v Evropski parlament sicer posamezne liste ne smejo preseči 0,40 evra na posameznega volilnega upravičenca v državi, kar pomeni približno 680.000 evrov.

A se, sodečih po napovedih, takšnemu znesku ne bodo približali v nobeni stranki. Lanske dvojne volitve in referendum so jih namreč dodobra finančno izčrpali, tako da je lansko leto večina stranka končala v rdečih številkah.

Največ bo v kampanjo vložil SDS

Med strankami, ki so za STA razkrile višino sredstev, ki jih nameravajo porabiti, bodo v kampanjo največ vložili v SDS, kjer ocenjujejo, da jih bo stala okrog 200.000 evrov. V SD načrtujejo finančno skromnejšo kampanjo, predvidevajo, da bodo zanjo namenili manj kot dvanajstino po zakonu dovoljenih finančnih sredstev.

Medtem ko za ostale volitve velja, da organizator volilne kampanje ne sme pridobivati sredstev za volilno kampanjo od tujcev, pa za volitve v Evropski parlament velja izjema. Tako lahko pridobijo sredstva iz prispevkov državljanov držav članic Evropske unije pod enakimi pogoji, kot veljajo za domače fizične osebe, kar pomeni, da prispevki fizične osebe ne smejo presegati desetih povprečnih mesečnih bruto plač.

 

V Levici končni finančni načrt še izdelujejo, za financiranje kampanje pa ne nameravajo nameniti več kot 70.000 evrov. V DeSUS bodo v kampanjo vložili še manj, približno 30.000 evrov.

V ostalih parlamentarnih strankah višine sredstev, ki jo nameravajo porabiti, niso razkrili. V LMŠ so pojasnili le, da bo točen znesek znan po koncu kampanje, se bodo pa trudili, da bo čim bolj racionalna. Tudi v NSi finančno sliko kampanje šele sestavljajo, bodo pa vanjo zagotovo vložili manj sredstev kot v kampanji za parlamentarne volitve.

 

Komentarjev 12
  • Avatar Leon
    Leon 15:57 23.april 2019.

    Jasno je ,da SDS in NSi izgubljata glasove ,zato paradirajo kot pred 75 leti na bežigrajskem stadionu ko so prisegali tretjemu rajhu .

  • umetnik123 14:42 23.april 2019.

    Pezdir je pa res veliko ime velikih dejanj !!! Hahaha. Manjka samo še, da omeniš najbolj poštenega raziskovalca v Sloveniji, poosebljeno poštenost, Leljak Roman.

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 13:39 23.april 2019.

    v Avstriji so Riedla obsodili in zaprli, ker je Zagožnu predal podkupnino od Patrije za Janšo pri nas je pa zastaralo.........Zagožen je umrl takoj, ko je hotel pričati.......res smo pravna država.......za navadne ljudi.......kriminalci ala Janša , Janković pa še kar harajo naokoli