Slovenija
62 ogledov

"Ne dajo mi datuma"

"Pacientom poskušamo vedno ustreči in dejstvo, da jim nočemo povedati datuma, ne Žurnal24 main
Ministrstvo: Pacient mora ob naročilu dobiti datum operacije.

Bralka (ime je znano uredništvu) se je v Splošni bolnišnici (SB) Jesenice naročila na operacijo kolena, a ji datuma niso dali. "Rekli so, da bom prišla na vrsto čez mesec in pol ali dva meseca, a me bodo o datumu obvestili teden pred operacijo," je ogorčena. Zaradi operacije bo na bolniškem dopustu en mesec, zato bi rada delodajalcu sporočila datum odhoda. "Pravijo, da lahko datum zavrnem le dvakrat, sicer me uvrstijo na konec seznama," pove.

Ni v skladu s pravilnikom
"Ob postavitvi indikacije za operacijo in vpisu na čakalni seznam pacientu nismo dolžni povedati natančnega datuma operacije, temveč le okvirni datum glede na trenutno in pričakovano čakalno dobo," pojasnjuje strokovna direktorica SB Jesenice Sandra Tušar.

Po pravilniku o najdaljših dopustnih čakalnih dobah so po njenih besedah dolžni pacientu sporočiti, ali čakalna doba na operacijski poseg presega šest mesecev oziroma eno leto za ortopedske operacije. Pravi, da se paciente sicer trudijo obvestiti vsaj od 10 do 14 dni pred predvidenim posegom, "vendar nam to ne uspe vedno zaradi nepredvidljivih nujnih operacij". "Oseba lahko iz opravičljivih razlogov, ki jih tudi dokaže, ponujeni termin zavrne," pove in doda, da ni predpisane omejitve, kolikokrat lahko nekdo zavrne termin.

"Če pacientka ne dobi datuma, delovanje ni v skladu s pravilnikom, ker mora po pravilniku o čakalnih dobah in vodenju čakalnih seznamov pacient dobiti natančen datum takoj, ko se na poseg naroči," pa pravi vodja sektorja za kakovost in varnost na ministrstvu za zdravje Biserka Simčič. Dodaja, da mora v roku petih dni v zdravstveni zavod dostaviti originalno napotnico. "Ob naročilu ji zahtevanega podatka ne morejo dati, je pa za to pristojen ali osebni zdravnik ali zdravnik, ki bo izvedel poseg," pojasnjuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.