Slovenija
3994 ogledov

Ne pozabite: Številni starši so letos upravičeni do teh pravic!

Šolar Žurnal24 main
Številni starši bodo oproščeni plačila za vrtec tudi za tretjega in vsakega nadaljnjega otroka iz iste družine. Poleg tega so upravičeni do dopusta starši prvošolcev.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) sta starše pred začetkom šolskega leta spomnila na pravico do plačane odsotnosti z dela za spremstvo prvošolca ali prvošolke na prvi šolski dan. Pravica pripada obema staršema, delavec pa mora delodajalcu predložiti ustrezno dokazilo, denimo potrdilo o vpisu. Ta pravica velja za vse delavce, ne glede na vrsto dejavnosti ali sektorja, v katerem delajo.

Letos pa se s 1. septembrom tudi ponovno uvaja brezplačen vrtec za drugega otroka iz iste družine, ki je hkrati v vrtcu s starejšim otrokom. Starši bodo po novem oproščeni plačila za vrtec tudi za tretjega in vsakega nadaljnjega otroka iz iste družine, ne glede na to, ali bo v vrtec vključen hkrati s svojim sorojencem. 

Na MDDSZ pričakujejo, da se bodo zaradi boljših pogojev družine odločale za več otrok, "kar bo pozitivno vplivalo tudi k izboljšanju demografske situacije", so še zapisali.

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.