Slovenija
70612 ogledov

Ravnateljica: "Tega se nočemo iti. Preprosto bomo rekli ne."

šola covid-19 koronavirus epidemija Profimedia
Ravnatelji nočejo prevzemati odgovornosti za odločitve, ki bi jih po njihovi oceni morala sprejeti zdravstvena stroka. Težave pa imajo tudi z necepljenimi zaposlenimi, ki zavračajo testiranje.

Vlada včeraj sprejela nov odlok glede pogoja PCT

Vlada je na včerajšnji večerni seji ponovno spremenila odlok, ki določa, da staršem in drugim osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec oz. v prvi, drugi ali tretji razred osnovne šole, ni treba izpolnjevati pogoja PCT.

Še naprej bo ob tem obvezno nošenje zaščitne maske in upoštevanje vseh drugih preventivnih ukrepov, kot so razkuževanje rok, ohranjanje varnostne razdalje ter zračenje prostorov, je zapisano v sporočilu po seji vlade. Bo pa pogoj veljal za uvajanje otrok v vrtec, roditeljske sestanke in pogovorne ure. Več o tem si preberite na tej povezavi.

covid-19 slovenija šola Začetek šole Slovenija Znane podrobnosti o tem, kako se bo pričelo novo šolsko leto

Nekateri učitelji se sploh nočejo testirati

A kot je za TV Slovenija povedala Nives Počkar, predsednica društva ravnateljev srednjih šol, vseh odgovorov pred začetkom šolskega leta še niso dobili, predvsem s strani zdravstvene stroke in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Težave imajo tudi s pravno podlago za učitelje, ki se denimo nočejo testirati.

"To je zdaj naenkrat postalo zelo moderno, da se učitelji ne testirajo." Takšni so po njenih besedah vsaj trije ali štirje po posameznih šolah, ki pa nato ogrožajo svoje kolege in tudi učence. 

Opozorila je tudi na pravila NIJZ, ki določajo, naj ravnatelj sam odloči, kaj je tesen stik, kriterijev pa ne pojasnijo. "Mi nismo zdravniki," je poudarila. "Tega se nočemo iti. Preprosto bomo rekli ne. Naj opravlja to delo tisti, ki je zanj plačan in odgovoren. Mi smo svoje delo opravili." 

 

Nekateri ukrepi so se naknadno izkazali za protiustavne

Podobne težave vidi tudi predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan, ki pravi, da jih begajo predvsem pravne podlage za uveljavljanje kriterija PCT. Spomnil je, da so se nekateri ukrepi in odloki naknadno izkazali za nezakonite in celo za protiustavne.

Tega si ne želijo več, saj bi se radi ukvarjali z vzgojo in izobraževanjem, je poudaril. Pričakovali so tudi več odgovorov ministrstva za šolstvo, predvsem glede implementacije ukrepov v šoli. 

Šola Šolski koledar Slovenija Krompirjeve počitnice prej, zaključek šele v torek

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 53
  • ginko 23:24 24.avgust 2021.

    Levaki : NESPOŠTOVANJE ZAKONA - PREKINITEV POGODBE O ZAPOSLITVI. Ali bo v državi red ali pa komunajzarska zblaznelost tudi med drugim v šolah.

  • ančika 13:58 24.avgust 2021.

    Koncno - bolje pozno kot nikoli....Cestitke ravnateljem za NE militantni medicini in placanim prodanim dusam... Se dolgo bo in trdo a na koncu bo zmagalo dobro nad zlim in takrat bomo prestevali kdo ima cist obraz in lahko pogleda vsakega ...prikaži več v obraz in kdo je bil na temni strani ...

  • Stane Adamič 13:54 24.avgust 2021.

    Učitelji nočejo narediti niti najmanj za varnost otrok. V bistvu bijejo politični bpj v korist levice, torej proti vladi in to na hrbtih otrok.