Slovenija
33449 ogledov

Začetek šolskega leta po modelu B, po 6. septembru pa ...

Šola in koronavirus Profimedia
Po šestem septembru bosta šolska in zdravstvena stroka ponovno preučili situacijo in v skladu z razmerami odločili, ali je čas za prehod na kateri drug model.

Za zaposlene v šolah bo veljal pogoj PCT, šolanje po modelu B

Minister za zdravje Janez Poklukar ter državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec sta na današnji novinarski konferenci razložila, kako bo šolanje potekalo do 6. septembra. Po tem datumu bodo sprejeli nove odloke, ki bodo v skladu s takratnim epidemiološkim stanjem po državi. Šolsko leto se bo začelo tako, kot se je prejšnje končalo - po modelu B, je povedal Orehovec. Obstajajo sicer štirje posodobljeni modeli, ki jih bodo uvajali glede na aktualno epidemiološko stanje.

V šolah bodo tako veljali higienski ukrepi, kot so nošenje mask, prezračevanje, razkuževanje rok. Za zaposlene bo veljal pogoj PCT, testiranje bo za neprebolele in necepljene potekalo enkrat tedensko. Testiranje bo za vse panoge, kjer je pogoj PCT obvezen, krila država. Oseba bo morala na mestu za testiranje dokazati, da je zaposlena v eni izmed panog, kjer je ta pogoj obvezen.

mobilna bolnišnica Slovenija Ta jesen bo najhujše obdobje od začetka epidemije

Starejši učenci in dijaki se bodo samotestirali

Po šestem septembru bosta šolska in zdravstvena stroka ponovno preučili situacijo in v skladu z razmerami odločili, ali je čas za prehod na kateri drug model. 

Učenci zadnje triade in dijaki, ki še niso cepljeni, pa se bodo samotestirali - prav tako enkrat tedensko. Samotestiranje bo potekalo doma in bo zanje prostovoljno. Teste naj bi učenci in dijaki prevzeli kar v lekarnah, ob predložitvi zdravstvene izkaznice.

Kot kaže, so na ministrstvu naklonjeni tudi samotestiranju za učitelje. Poklukar je pojasnil, da "če bo testov za samotestiranje dovolj, bomo s šestim septembrom lahko začeli samotestirati v šolstvu in tudi širše".

Opazili so tudi porast cepljenih otrok od 12. do 18. leta starosti, je povedal minister - cepljenih naj bi bilo že čez 19 tisoč mladoletnih oseb. 

 

Za starše, ki pridejo po otroke v vrtec, pogoj PCT ni obvezen

Kako bo v vrtcih? Kot je povedal Orehovec, bo že z naslednjim tednom za zaposlene nujno upoštevanje pogoja PCT, starši, babice in dedki, ki bodo prišli po otroke v vrtec, pa se bodo morali držati zdravstvenih priporočil (maske, higiena rok), medtem ko pogoj PCT zanje ni obvezen, "je pa priporočljiv".

Embalaža uporabljenih brizg po cepljenju s covidom-19, Kranj COVID-19 Gorenjska Zamisel o cepljenju v srednjih šolah še v povojih

S samotestiranjem bi razbremenili zdravstveno osebje

Poklukar je ponovno spomnil na cepljenje, ki je po njegovih besedah najbolj učinkovito orožje v boju s koronavirusom. Kljub temu pa meni, da je treba tudi tistim, ki se niso uspeli cepiti, omogočiti čim bolj samostojno vključevanje pri upravljanju epidemije, prav zato naj bi bilo samotestiranje dober ukrep. Poleg tega bodo na tak način razbremenili tudi zdravstvo - osebje, ki jemlje brise, se bo lahko vrnilo na svoja prejšnja delovna mesta. Še vedno imamo ogromno primerov raka, srčno žilnih bolezni, tudi duševnih bolezni, je spomnil minister. Zato je treba izvajati tako preventivo kot kurativo in zagotavljati široko dostopnost do zdravstvenih storitev. 

Opozoril pa je tudi na preventivno obnašanje cepljenih in prebolevnikov. Ti naj, če dobijo simptome prehlada, takoj pokličejo zdravnika in se naročijo na testiranje s testom PCR. 

Na vprašanje, zakaj hitri antigenski test za vstop v gostilne, na prireditve in podobno velja le 48 ur, za učitelje pa cel teden, je Poklukar odgovoril, da moramo razlikovati med delovnim mestom, ki je nekakšen "mehurček", v katerem imamo stik z istimi osebami, ter drugim okoljem, kjer se ljudje ves čas menjavajo, zato je stikov precej več.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:22 20.avgust 2021.

    Celo pomlad in poletje se je nabijalo o tem kako se šole ne bodo več zapirale, sedaj pa se že nekaj dni napeljuje na to, da se lahko zgodi tudi kaj takega. Zakaj, ker se folk ne cepi v takem ...prikaži več številu kot so si zamislilil vladniki? Nepokorščino in razmišljanje s svojo glavo se kaznuje, a ne Janez?

  • krucefiks 19:52 20.avgust 2021.

    ne se testirat ,nič pogoj PCT,ne velja nič ,nimate na kom to izvajat,lahko rečeš ne,če boste pa epidemijo razglasili,pol pa otroci ostanejo doma,če je epidemija nimajo kaj tam iskat ,je prenevarno in naj se od doma učijo

  • Albatroz 19:33 20.avgust 2021.

    Davkoplačevalci plačujejo cepivo plačali so teste sedaj pa še bodo plačevali zdravstveno osebje da bo testiralo vse tiste ki se nočejo cepit, na drugi strani pa na mejnih prehodih odlok določa pct pogoj pa nima Slovenec možnosti testiranja na samem mestu prehoda.