Slovenija
159 ogledov

Ne znajo se prodajati

Andrej Babnik, turizem, Maestral Suzana Kos
Zasebniki. Imajo več sob kot hoteli, a ustvarijo vsaj za tretjino manj nočitev. To naj bi spremenila največja evropska turistična agencija.

Prihodnost. "Uradni podatki kažejo, da je povprečna zasedenost zasebnih turističnih zmogljivosti na Obali le okoli 14 dni. Glede na podnebne razmere bi lahko delali od 12 do 15 tednov na leto," ocenjuje Andrej Babnik, predstavnik portoroškega podjetja Maestral, ki se je povezalo z Novasolom. Gre za največjo evropsko turistično agencijo, ki se ukvarja z zasebnimi namestitvami.

"Da bi se lahko ta segment turizma bolje razvijal, bi potreboval tudi podporo lokalnih oblasti, zlasti v smislu investicij v osnovno infrastrukturo, kot so ceste in vodovodi. Tako bi bilo lahko podeželje turistično bolj izkoriščeno, veliko družin bi živelo bolje," pravi Babnik. Do danes ima za trženje prek Novasola sklenjenih blizu 60 pogodb v različnih regijah od Primorske in Gorenjske do Štajerske in Koroške. Do jeseni naj bi imel v ponudbi več kot 250 objektov, prihodnje leto pa okoli 500; to je več kot polovica vseh, saj je pri nas uradno registriranih 849 sobodajalcev.

"Majhni in nepovezani"

V Sloveniji imajo hoteli 30 odstotkov namestitvenih kapacitet, ustvarijo pa kar 60 odstotkov prenočitev. Zasebniki imajo blizu 28 tisoč turističnih ležišč v apartmajih, turističnih sobah ... To predstavlja kar 34 odstotkov vseh turističnih nastanitvenih zmogljivosti pri nas. "Žal pa jih omejujeta majhnost in nepovezanost," ugotavljajo na Zavodu GSD, turistični organizaciji za razvoj zasebnih nastanitev, ki je nastala iz sekcije sobodajalcev pri gospodarski zbornici.

Novasol bo konkurenca

"Novasol bo na naš trg zagotovo prinesel nov veter; bo tudi konkurenca in nova spodbuda razvoju domačih poslovnih sistemov za trženje in upravljanje," prihod evropskega velikana komentira Uroš Buda, direktor agencije Tour As iz Ljubljane, ki spada med največje na tem področju pri nas. Sami imajo trenutno sklenjenih 40 pogodb z okoli 30 lastniki nepremičnin.

Dodajmo, da Slovenska turistična organizacija vsako leto izda katalog zasebnih namestitev v petih jezikih v nakladi 25 tisoč izvodov. Za primerjavo – Novasol izda na leto pet katalogov v skupni nakladi dva milijona izvodov, njihovo spletno stran pa vsako leto obišče blizu 17 milijonov ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.