Slovenija
20826 ogledov

"Telefoni zvonijo čez cel dan. Od jutra do večera smo na nogah!"

slovenska kmetija
Strokovne službe Kmetijsko gospodarske zbornice Slovenije vlado pozivajo, naj prepozna posebno vlogo in pomen, ki ga ima kmetijstvo.

Čeprav so kmetijske dejavnosti ključne za zagotavljanje hrane prebivalstvu, je odnos države do kmetov nemalokrat poniževalen. Če se le spomnimo primerov škode zaradi divjadi in zveri, ko država njihovih obupanih krikov na pomoč dolgo ni uslišala in so bili primorani s traktorji protestirati na shodu v Velikih Laščah.

Stanje slovenskega kmetijstva ni bleščeče, zaradi slabega finančnega položaja in nizkih cen v kmetijstvu je v Sloveniji vse več kmetov brezposelnih. Vse manj mladih kmetov pa se odloča nadaljevati z družinsko tradicijo.

traktor, njiva, kmetijsvo | Avtor: Daša Purgaj Daša Purgaj
Kmetijstvo ima v javnosti nizko podobo, ki se je nekoliko izboljšala v času krize. Lokalno pridelana hrana je naenkrat postala izjemno cenjena dobrina, k njenemu nakupu spodbuja celo država. To je povzročilo, da se na nekaterih manjših kmetijah v okolici večjih mest komaj spopadajo z večjim povpraševanjem.

"Telefoni zvonijo čez cel dan. Od jutra do večera smo na nogah, da bi zadovoljili potrebam naših strank. Zalog zelenjave praktično nimamo več, trudimo pa se narediti čim več mlečnih in pekovskih izdelkov, ki kar sproti poidejo. Težko je, saj imamo ves čas v mislih, kaj vse moramo še pripraviti. Čeprav imamo prodajo le ob petkih, smo zaradi trenutnih razmer strankam na voljo čez cel teden," so dejali na eni izmed kmetij v ljubljanskih Savljah.

Veliko povpraševanja, še posebej s strani trgovin, beležijo tudi na kmetiji Ramovž v Ljubljani, kjer sicer do odprodaje zalog prodajajo repo in kislo zmelje. Lastnik Milan Ramovž omeni, da je le-tega še več na bližnjih kmetijah z zelenjavo.

Resne težave, kam s pridelkom

Medtem ko se nekateri soočajo z viškom prodaje, je realnost večine (večjih) kmetij v Sloveniji drugačna.

"Potrošnja je padla, nastajati so začele resne težave, kam s posameznimi kmetijskimi pridelki in pitovnimi živalmi. Ta trenutek beležimo vse večje težave in njihovo stopnjevanje v prehranskih sektorjih, in sicer pri prireji mleka, govejih pitancev, sesnih in pitovnih jagnjet ter vina," so jasni na Kmetijsko gospodarski zbornici Slovenije(KGZS).

Občutno so se podražili tudi pridelki na ljubljanski tržnici. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kot glavni razlog za upad povpraševanja poleg manjše domače porabe navedejo še zastoj pri izvozu na tuje trge in bistveno manjše povpraševanje javnih zavodov.

Velik udarec za kmete je tudi popolna ustavitev storitvenih dejavnosti na kmetijah, kot so turizem na kmetijah, vinotoči, šolski obiski in druga neprehranska področja, okrasno cvetje ter trsne cepljenke.

Turistična kmetija Še vedno zaostajamo Popotnik Turistična dejavnost v vzponu, a brez posluha države

Na tem mestu na KGZ opozorijo še na naraščanje cen repromaterialov: "Zadruge so za zdaj še dobro založene in nimajo zastojev pri dobavi repromateriala. Prihajajo pa signali, da drugi ponudniki že izkoriščajo razmere."

Trgovina koronavirus Slovenija Poleg kvasa težave tudi z dobavo te surovine

Ker za drugi zakonodajni paket, ki zadeva vprašanje pomoči, da ne bi prišlo do krča v posameznih panogah, pričakujejo kar nekaj izvedbenih težav, so z željo po sodelovanju pripravili nekaj predlogov ukrepov.

"Kmetijstvo je zaradi svoje strukture in izjemne raznolikosti zelo specifičen sektor. Zato je še posebej pomembno, da sodelujemo pri pripravi izvedbenega dela ukrepov," na zbornici apelirajo na vlado.

Aleksandra Pivec Slovenija "Preskrba s hrano mora biti nacionalni interes vsake države"

In sklenejo: "Kmetje se resno sprašujemo, ali bo zaradi ustavitve turistične in gostinske dejavnosti na vseh ključnih turističnih trgih, vključno z domačim, sploh možno plasiranje proizvodov. Nam bližnji trgi se ravno tako srečujejo s presežki posameznih skupin živil, protekcionizem za zavarovanje lastnega sektorja bo postal vse večji, ukrepi na evropski ravni znajo zamujati. Domača potrošnja ne nadomešča izpada potrošnje v turistični panogi."

Predlogi ukrepov KGZS za prehranski sektor:

* Likvidnost za ohranjanje pridelave in vzpostavljanje proizvodnje, vključno z zmanjšanjem določenih stroškov (najemnine sklada, povračilo trošarin, povečanje subvencioniranja zavarovanja kmetijskih pridelkov in živali, …)

* Povečanje blagovnih rezerv

* Interventni odkup

* Pomoč pri izvozu

* Okrepljene promocijske aktivnosti za slovensko hrano

* Dogovor v agroživilski verigi za pogodbene količine in oblikovanje pogojev dobav vsaj do konca leta, da bo možno načrtovanje obsega, saj se ni več mogoče zanesti na tradicionalne trge

* osebna ponudba (akcije) v živilskih trgovinah za posamezne skupine artiklov

* Podpora zmanjševanju obsega proizvodnje v panogah s presežki

* Financiranje proizvodnje v panogah, kjer je potencial za rast

Komentarjev 6
  • kritikus 00:43 20.maj 2020.

    Odvisno kateri kmetje,a se vam zdi da so reveži? Imajo vso mehanizacijo,Drage in dobre avtomobile,drago hrano, in ne poznam nobenega da bi jamral,eni pa kar nabijajo to da so reveži je blo 30 let nazaj, reveži so navadni ljudje in ...prikaži več penzionisti z manj kot 700€ te pa naj kupujejo drago Slo. hrano in položnice saj za druzga tako ni.

  • jakec1575 22:07 21.april 2020.

    ne razumem. Ljudje jejo enako veliko doma ali v sluzbi. zdravniki, drugi na cakanju. mogoce ce ukinemo iz madzarske uvoz, potem bo doamci kmet lahko vse prodal doma. hmmm, le kdo je ovira??

  • marko50 20:57 21.april 2020.

    Kake pridelke. Če pa država rajši uvaža kot bi promovirala svojo deželo. Kmetu pa znižuje ceno odkupa? V trgovinah pa cene gor.