Slovenija
11942 ogledov

Poleg kvasa težave tudi z dobavo te surovine

soja Žurnal24 main
Po poročanju Kmečkega glasu strokovnjaki predvidevajo, da bo Brazilija zaradi slabšanja situacije zaradi koronavirusa v naslednjih tednih težko izvozila vso prodano sojo, ki čaka na svojo pot.

Težave z dobavo kvasa ima cela Evropa

Da pričakujejo težave v zvezi z dobavo kvasa, so v Mlinotestu napovedali že 16. marca, kjer bodo kot alternativo lahko uporabljali tudi tekoči kvas. 

V Lidlu zdaj pravijo, da je težava z dobavo potrebnih količin kvasa vezana na evropsko raven, v manjših količinah ga sicer redno dobavljajo v trgovine, a te, kot pravijo, kar hitro poidejo.

V Mercatorju pa pravijo, da kvas stalno dobavljajo od različnih proizvajalcev in ga sproti dovažajo v trgovine. "A ker je povpraševanje še vedno veliko, marsikje kmalu poide, vendar v naslednjih dneh dostavimo novo zalogo," zatrjujejo.

Podobno je tudi v Tušu zaradi velikega povpraševanja v začetku pandemije prišlo do pomanjkanja kvasa na prodajnih policah, vendar so, kot pravijo, zaloge sproti dopolnjevali z novimi dobavami. "Trenutno je kvasa na zalogi dovolj in ga tekoče dobavljamo v naše trgovine," pravijo.

Kitajci delajo zaloge soje

Težave nastajajo tudi z dobavo soje, pišejo v Kmečkem glasu. "Brazilija hitro prodaja svoj pridelek soje, po katerem raste povpraševanje zaradi trenutno šibke domače valute. Zato je brazilska soja privlačnejša za uvoznike, ki se soočajo z velikimi težavami z logistiko in izpadom dobav. Na sojo čakajo tudi nekatere slovenske mešalnice, ki so jim že pošle zaloge, vendar naj bi pošiljko dočakali še pred velikonočnim ponedeljkom," so zapisali.

Opažajo, da so v tem trenutku od brazilskih konkurenčnejše le argentinske cene, vendar njihova soja na trg prihaja šele ta mesec. "Kitajska, ki že krepi svoje gospodarstvo, pa zato, da bi se izognila pomanjkanju soje, kupuje in naroča količine celo za prihodnje leto. Brazilski kmetje so tako nenamerno prodali že približno 60 odstotkov pridelka nedavne žetve v letošnji sezoni," so dodali v Kmečkem glasu.

V Sloveniji smo močno odvisni od uvoza soje

Po poročanju Kmečkega glasu strokovnjaki predvidevajo, da bo Brazilija zaradi slabšanja situacije zaradi koronavirusa v naslednjih tednih težko izvozila vso prodano sojo, ki čaka na svojo pot. "Trenutno se v brazilskih pristaniščih že pojavljajo zastoji, ki so jih povzročile čezmerne februarske padavine, zamude pri žetvi ter večje povpraševanje, še bolj pa se lahko zaplete, če bo delovno silo 'motil' koronavirus oziroma spremljajoči ukrepi za njegovo zajezitev," opozarjajo.

Zaloge se torej praznijo, povpraševanje pa narašča, in tudi v Sloveniji smo močno odvisni od uvoza beljakovinskih komponent, med katerimi je na prvem mestu prav soja.

Soja | Avtor: Profimedias Profimedias
"Zaradi navedenih vplivov nekatere naše mešalnice čakajo na dobavo naročenih količin; kot kaže, naj bi že dalj časa naročena pošiljka soje v Slovenijo prispela okoli velikonočnega ponedeljka. V tem času je cena soje na prostem trgu že narasla s 350 na 420 evrov za tono, vendar bo pogodbenim kupcem dostavljena po stari ceni," piše Kmečki glas.

Mešalnice so tako po njihovih navedbah trenutno odvisne od lastnih zalog in iznajdljivosti pri spreminjanju receptur krmnih mešanic z zamenjavo soje z drugimi beljakovinskimi komponentami, kot so na primer sončnične in repične tropine.

dezurni@zurnal24.si

Zdravko Počivalšek "Korona" zakon Slovenija Pomoč kmetom: "Kupujte domače, počitnice doma so najlepše"

Komentarjev 11
  • Avatar praufo
    praufo 20:59 04.april 2020.

    kvas, kvas ... ne vem, zdej pa vsi kar na enkrat znajo kruh peč al kaj ... ja bravo, peki, evo, sej znate, zdej pa znate, ko vas prpa daje, jest ne pečem in tud ne bom, pa makar gre vse u kur**c

  • kvasetotidogajamona 08:19 04.april 2020.

    ne skrbet, vlada zagotavlja da je izdelkov več kot dovolj za vse, ni treba si delat zaloge!!!

  • Ivo 16:05 03.april 2020.

    Mercator že dva tedna ni sposoben vzpostaviti svoje spletne trgovine in organizirati dostave, pa bo sposoben kvas dostaviti, ki ga ni nikjer... Pejte raje velikonočna jajca farbat, ne mene!

Sorodne novice