Slovenija
642 ogledov

Pristojni mirijo: Osnovnih živil je dovolj

Nakupovalni voziček, trgovina Profimedia
Potem ko je država v četrtek napovedala, da bo razglasila epidemijo, so se številni podali v trgovine z živili po večjih nakupih. Pristojni mirijo, da je v trgovinah osnovnih življenjskih potrebščin dovolj.

"Trenutno nismo v razmerah, ki bi obetale večji izpad pri dobavi hrane, mogoče zgolj nekaterih artiklov," je v četrtek v oddaji 24ur zvečer povedala stara in kmalu nova ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

Po njenih besedah bo sicer v primeru izpada pri kakšni skupini živil treba posegati po drugi skupin živil, ki bodo na policah. "Na področju mesa Slovenija teh težav nima, če bo motena preskrba s svinjskim mesom, bo treba poseči po piščančjem ali govejem," je ponazorila.

Blagovne rezerve zadostujejo za tri mesece

Država ima blagovne rezerve, ki zagotavljajo preskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami za tri mesece. "V tem trenutku jih obnavljamo in povečujemo. Pripravljen je tudi sklep, s katerim jih bomo povečali tam, kjer pričakujemo, da bi lahko bila oskrba motena," je povedala.

Podobno je v četrtek zvečer v oddaji Odmevi TV Slovenije povedal premier v odstopu Marjan Šarec: "Če se bodo zaostrene razmere dolgo nadaljevale, bo kakšnega tropskega sadja primanjkovalo. A najpomembnejše je, da bodo osnova živila in teh je v blagovnih rezervah še dovolj."

Prazne police, trgovina Hofer, Ljubljana | Avtor: bralka bralka

Toliko, da ni treba vsak dan v trgovske centre

Tudi mandatar Janez Janša je v četrtek državljane pozval, naj bodo pri kopičenju zalog zmerni. Določene zaloge si je po njegovih besedah sicer pametno narediti zato, da ni treba vsak dan hoditi v trgovske centre, pretiravanje pa lahko pomeni, da zmanjka za nekoga drugega.

Zagotovil je, da bo z blagovnimi rezervami poskrbljeno za najnujnejše, če bo oskrba motena več tednov ali celo mesece. Tudi po njegovih besedah jih bodo sproti dopolnjevali, med drugim bodo odkupovali viške mleka.

Nova vlada, ki bo po pričakovanjih potrjena danes, ne načrtuje zaprtja trgovinskih centrov. S tem bi po Janševi oceni naredili velik problem, ker prebivalstvo ni pripravljeno na to in v tako kratkem času ni mogoče aktivirati alternativnih poti oskrbe, ki se pripravljajo.

zdravnik, čakalnica Slovenija Zdravje "Ljudje postajajo nestrpni in so se pojavile grožnje, kletvice, pljuvanja"

Prilagajajo urnik obratovanja

Nekatera velika nakupovalna središča pa so spremenila urnik obratovanja. Ljubljanska Citypark in Center Vič, mariborski Europark in celjski Citycenter so sedaj od ponedeljka do sobote odprti od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa zaprti. Za trgovine Interspar spremembe ne veljajo.

V trgovskih družbah so potrdili, da v zadnjem obdobju beležijo povpraševanje, tudi v spletnih trgovinah. Ljudje se v večji meri odločajo za nakupe izdelkov z daljšim rokom uporabe. Prednjačijo moka, koruzni zdrob, testenine, mesne omake, suhi kvas in trajno mleko, so nanizali.

Koronavirus Slovenija "Naše ravnanje odloča o poteku pandemije"

Predelovalci v nezavidljivi situaciji

Po drugi strani pa se preskrbovalna veriga s hrano kopiči in ustavlja s kmetij v vzgojno-izobraževalne ustave. Kot so danes opozorili v Združenju predelovalcev mesa na kmetijah, se bo v ponedeljek, ko bodo šole in vrtci ostali zaprti in ne bo ne prireditev ne kupcev na tržnicah, prodaja z nekaterih kmetij v celoti ustavila.

V združenju so tako opozorili, da bo nastala velika gospodarska škoda in pozvali k sprejetju določenih ukrepov za omilitev posledic. Med drugim predlagajo oprostitev plačevanja davkov in prispevkov ter dodatne finančne ukrepe, ki bodo kmetijam zagotovile vzdržen ekonomski položaj.

Lekarna Slovenija Kaj v resnici pomaga v boju proti koronavirusu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • kvasetotidogajamona 10:08 14.marec 2020.

    World War III

  • Avatar praufo
    praufo 21:12 13.marec 2020.

    ja, v štacunah je noro ... ta stari, pa še kakšni paničarji bodo zdej maksimalno pokupili, potem bodo pa štacune precej prazne, torej sledijo popusti ... panika je pač panika, tipični slovenčki, nabavili bodo neke zaloge, potem pa stran metali ...prikaži več , kaj češ, ovce so ovce, poslušajo radio cel dan, pa reklame, pa novice, pa tv, pa španske nadaljevanje, pa poročila ... pa si bebec do konca