Slovenija
60806 ogledov

Novi podatki: Toliko okuženih lahko pričakujemo v Sloveniji

Joze P. Damijan Žurnal24
Jože P. Damijan, ki je na podlagi matematičnih zakonitosti širjenja koronavirusa izdelal model za Slovenijo, je včeraj popoldne popravil podatke.

Zaradi števila včeraj odkritih okužb se je število okuženih, ki jih lahko pričakujemo, precej zvišalo. Model je kazal, da bo včeraj okuženih 76 ljudi, do 14. ure pa jih je bilo že 89, do 18. ure pa 96.

Model širjenja koronavirusa | Avtor: damijan.org damijan.org

"Nov vhodni podatek v model tako bistveno dvigne bodočo trajektorijo ugotovljenih okužb – namesto zgornjega števila ugotovljenih okužb okrog 640 se dvigne na raven okrog 810. Pri tem sem upošteval pesimistični (italijanski) scenarij dinamike, saj bo glede na počasnost reagiranja slovenskih oblasti ta očitno bolj ustrezen pokazatelj (in najbrž še preveč optimističen)," je zapisal Damijan.

Šokanten je podatek, ki ga Damijan povzema po eni izmed simulacij. Če so rigorozni ukrepi sprejeti en dan kasneje (21. dan od začetka izbruha namesto 20. dan), je število okuženih po tej simulaciji za 40 odstotkov višje.

Graf kaže širjenje virusa brez ukrepov omejevanja stikov (črna črta), z ukrepi sprejetimi 21. dan po izbruhu (rdeča) in 20. dan po izbruhu (zelena). Na x osi so dnevi od izbruha, na y osi pa število primerov okužbe. 

Model širjenja koronavirusa | Avtor: damijan.org damijan.org

"Če ne želimo te eksplozije, se moramo preprosto kot družba odločiti za radikalne ukrepe za zmanjšanje širitve virusa," je zapisal Damijan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • fasader56 07:44 14.marec 2020.

    Korona virus se pač ne ravna po napovedih. tudi ekonomskih...........

  • Janez Janezz 14:50 13.marec 2020.

    Oprostite, gospod Damjan se še na valutna nihanja ne spozna, kaj šele na razne viruse in je objava tega članka navadna oslarija!

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 11:21 13.marec 2020.

    JPJ je navaden ekonomist.Da on daje napovedi glede korone je znak,da mu manjka nekaj koleščkov v glavi.Avtorju tega članka pa še nekaj koleščkov več. Moja napoved za Jožeta P. Damijana je sledeča: "Ko se enkrat začnejo lasje seliti iz glave ...prikaži več na hrbet in trdota iz kurca v kolena,je znak,da si se začel starati".

Sorodne novice