Slovenija
10516 ogledov

96 okuženih, odslej v bolnišnici le tisti, ki obravnavo potrebujejo

Koronavirus Profimedia
Število okuženih se je danes skoraj podvojilo.

"Danes smo podpisali odredbo, s katero razglašamo epidemijo," je na današnji tiskovni konferenci povedal minister za zdravje Aleš Šabeder. "Ta odredba začne veljati ob 18. uri. Epidemija je bila razglašena zaradi povečane nevarnosti širjenja koronavirusa, podlaga za to je bila odločitev NIJZ. Ta scenarij je bil pričakovan - s tem, da smo razglasili epidemijo, bo imela Civilna zaščita podlago, da nadzoruje koordinacijo, s čimer bo zdravstveni sistem razbremenjen koordinacije na najvišji ravni." Slovenija je s tem sledila včerajšnji razglasitvi pandemije s strani WHO.

Pojasnil je tudi, da so pred dobro uro zaključili video konferenco na ravni EU. "Evropski center za nadzor bolezni je predstavil najnovejšo oceno tveganja in ugotovil, da so ta trenutek na mestu vsi ukrepi, s katerimi poskušamo preprečiti nadaljnje šiljenje virusa," je povedal Šabeder. "Te ukrepe smo danes že predstavili, podobne ukrepe sprejemajo tudi preostale države EU. Vsi ministri smo se zavzeli za solidarnost med državami, prav zato, ker v vseh državah kronično primanjkuje zaščitne opreme."

Koronavirus - pripravljena soba UKC Maribor Slovenija Šarec dramatično: Življenje še dolgo ne bo več takšno, kot je bilo doslej!

Popoldan so imeli zaradi nove situacije in zapiranja šol sestanek tudi z največjimi bolnišnicami in po besedah ministra sprejeli več sklepov, kako bo potekala oskrba pacientov v naslednjih dneh: 

- prehajamo v fazo dve, zato se bodo za sprejem bolnikov aktivirale tudi ostale bolnišnice
- v oskrbo se bodo sprejemali le tisti bolniki, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, lažji bolniki bodo bolezen prebolevali doma
- za 14 dni se bodo v vseh slovenskih bolnišnicah odpovedali vsi specialistični in operativni posegi, razen tistih storitev, ki imajo stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro
- onkološke storitve in obravnava nosečnic bo potekala še naprej
- ustavijo se vsi preventivni programi
- objavljene bodo sankcije za vse tiste, ki bodo kršili navodila
- ministrstvo za zdravje bo preverilo kadrovske kapacitete ob opustitvi preventivnih dejavnosti in prerazporedilo kader
- specializanti, ki krožijo, se bodo vrnili v matične ustanove.

Novi koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg uredbe o razglasitvi epidemije je ob 18. uri v veljavo stopila tudi uredba  o zapiranju šol in o omejitvi pravic zdravstvenih delavcev, ki med drugim omejuje koriščenje dopusta in pravico do stavke. 

Janez Janša Slovenija Janša: "Bojim se, da bo treba šole zapreti več kot za dva tedna"

Nina Pirnat, direktorica NIJZ, je pojasnila, da se epidemiološka situacija hitro spreminja. Še enkrat je poudarila pomen higienskih ukrepov - natančno umivanje rok, odlaganje robčkov po uporabi v smeti, izogibanje tesnih stikov. Še vedno velja, da je treba ob pojavu znakov bolezni, poklicati osebnega zdravnika in slediti njegovim navodilom. Osebe z okužbami zgornjih dihal naj ne obiskujejo starejši. Kot je poudarila Pirnatova, so to izjemno učinkoviti ukrepi. 

"Naši zadnji podatki kažejo, da imamo 96 potrjenih primerov od 3058 testiranih, kar pomeni, da je pozitivnih 3,4 % pozitivnih vzorcev. To je 14 novih primerov od zadnje objave podatkov, kar pomeni, da se je število od včeraj skoraj podvojilo," je povedala Pirnatova. 

Na območje Celja je 7 primerov, na območju Kopra 4, na območju Kranja 1, na območju Ljubljane 48, na območju Maribora 7, na območju Murske Sobote 3, na območju Novega mesta 25, na območju Nove Gorice 1. Število okuženih v starostnih skupina je sledeče: 0-15 let = 4, 16- 29 let = 23, 30 - 49 let = 26, 50 - 59 let = 22, nad 60 let = 21.  

nabor ukrepov za upočasnitev širjenja koronavirusa Slovenija Janez Janša: treba je takoj ustaviti javno življenje

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da se bo po razglasitvi epidemije aktiviral državni načrt, katerega namen je razbremeniti zdravstvo. "Gre za to, da nam omogoča lažje izvajanje nekaterih aktivnosti, hitrih nakupov," je povedal. Jutri bodo reorganizirali delo medresorske skupine tako, da bodo oblikovali nekaj skupin, ki se bodo ukvarjale z določeno problematiko. Ena skupina bo tako skrbela za oskrbo ranljivih skupin. Na to temo so se danes že sestali z občinami.  

Šestan je povedal, da več aktivnosti poteka tudi na področju nabave novih zaščitnih sredstev, respiratorjev in druge opreme, ki jo zdravstvo potrebuje. V stiku so z več državami, pomagala pa bo tudi Kitajska. "Oni so njihovo proizvodnjo vzpostavili nazaj. Kitajska je sama ponudila pomoč," je poudaril Šestan. 

"To je neprimerljivo z gripo"

Infektolog Janez Tomažič je povedal, da je bil namen apela infektologov izrazito konstruktiven. "Od blizu spremljamo, kaj se dogaja na kliniki na terenu. Čutimo zadrego prebivalcev. Želimo se izogniti scenariju Italije," je poudaril. 

maša cerkev duhovnik Koronavirus Slovenija Odpovedali maše, poroke, krste, spoved, pogrebi z malo ljudmi

Jasen je bil, da se "mora javno življenje ustaviti za 14 dni". "Virus je verjetno bolj nalezljiv, kot si ljudje predstavljajo. Imamo primere, ko se virus prenese z bolnika, ki ima minimalne težave. To je neprimerljivo z gripo, ker je kužnost veliko večja," je pojasnil. 

Novi koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

"Čim bolj, če je možno, naj državljani ostanejo doma. Če že morajo od doma, naj ne uporabljajo javnega prevoza, saj so bližnji kontakti nevarni," je poudaril. Mladim, ki bodo zdaj doma, je predlagal, naj se za vzdrževanje stikov poslužujejo socialnih omrežij. 

"Čim manj druženja"

"Znanje je moč," je državljane nagovoril Tomažič. "NIJZ ima res dobra priporočila in navodila. Poglejte si njihovo spletno stran, preberite si, kaj priporoča NIJZ. Vsak posameznik je odgovoren, kolikor bo vsak posameznik odgovoren, toliko je ranljiva tudi družba," je dejal Tomažič.

Koronavirus v SLO Zdravje V UKC Maribor izpraznili celotno stavbo Klinike za ginekologijo

Janez Tomažič je poudaril, da moramo vsi poskrbeti za čim boljše pogoje. "Apel je bil spisan predvsem za to, ker vidimo, da se vsak dan stanje eksponentno slabša. Najprej smo si mislili, da je to daleč na Kitajskem, potem pa smo to dobili od sosedov. Čim manj druženja," je bil jasen Tomažič. 

Dva na intenzivni, eden skoraj, eden na kisiku

Tomažič je še povedal, da imajo trenutno dva bolnika s koronavirusom na intenzivni enoti. "Eden je tam zaradi poškodbe in tja niti ne sodi, drugi je klasični covid-19 in je na umetni ventilaciji, zaenkrat je stabilen," je pojasnil Tomažič. "Trenutno imamo na oddelku 18 bolnikov, eden je z eno nogo že na intenzivni enoti, eden je na umetnem kisiku."

Joze P. Damijan Slovenija Koliko okuženih s koronavirusom lahko pričakujemo v Sloveniji

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Druga faza širjenja bolezni je po besedah Tomažiča bistveno drugačna od prve, saj morajo zdravniki na primarni ravni preveriti, ali obstaja indikacija za hospitalizacijo. "Prehajamo v fazo, ko ne sodijo vsi nujno v bolnišnico," je poudaril infektolog. "Nujno potrebno je, da se osebe, ki imajo blago klinično sliko, kjer ne pričakujemo zapletov kot pri komorbidnosti, samoizolirajo, s pomembnimi epidemiološkimi informacijami, ki jih moramo dati takim bolnikom in svojcem, da okužbe ne širimo okužbe naprej."

Ob vračanju bolnikov sovražnost okolja

Na vprašanje novinarjev, ali je kateri od okuženih že ozdravel, pa je dejal, da je to odvisno od tega, kaj smatramo kot ozdravitev - ali to, da je nekdo brez kliničnih simptomov ali brez virusa. "Koliko časa se virus zadrži v telesu," se je vprašal. "To je težko čisto napovedati - razmišljamo o treh tednih, od začetka bolezni do izzvenetja težav in z varnostnim obdobjem. V tem bomo še pridobivali izkušnje."

rudy gobert Nedopustno Šport Kaj je naredil?! NBA zvezdnik se je norčeval iz koronavirusa, zdaj je pozitiven

Opozoril je tudi na stigmatizacijo in diskriminacijo. "Vse velike epidemije najprej načnejo človečnost in tega si ne želimo," je poudaril. "Razmišljali smo, da bi angažirali strokovnjake s FDV ali klinične psihologe, da bi ljudem razložili, kako pomembna je človečnost v tej situaciji." Ob tem je navedel primer, ko so pri vračanju bolnikov naleteli na tako velik odpor okolice. "Okolje, kamor se vračajo, je izrazito sovražno."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.