Zdravje > Aktualno
10726 ogledov

V UKC Maribor izpraznili celotno stavbo Klinike za ginekologijo

UKC Maribor Koronavirus - UKC Maribor
"To se mogoče sliši v tem trenutku nekomu smešno, saj imamo zaenkrat samo tri hospitalizirane, vendar se situacija iz ure spreminja," je dejal strokovni direktor UKC Maribor.

V UKC Maribor trenutno obravnavajo pet pacientov s koronavirusom, dva, ki imata pridružene bolezni sta nova in sta hospitalizirana, trije so v domači oskrbi, je pred urgenco mariborske bolnišnice povedal njen strokovni direktor Matjaž Vogrin. 

 | Avtor: UKC Maribor Koronavirus - UKC Maribor UKC Maribor
Glede na situacijo v državi, ki je razglasila epidemijo, v bolnišnici od jutri veljajo dodatni ukrepi. Tako bodo omejili oziroma celo ustavili kirurške posege, razen v nujnih primerih in za onkološke bolnike. V celoti se ukinjajo tudi vsi neurgentni diagnostični in terapevtski postopki za ambulantne paciente.

Izpraznili celotno stavbo

Za potrebe zdravljenja pacientov okuženih s Covid-19 se izprazni celotna stavba Klinike za ginekologijo, ki se preseli v 9. in 10. etažo Klinike za kirurgijo.

Po besedah strokovnega direktorja bo v tej stavbi na voljo deset postelj za paciente, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo in pa približno 35 do 40 postelj za ostale bolne s koronavirusom. "To se mogoče sliši v tem trenutko smešno, saj imamo zaenkrat samo tri hospitalizirane, vendar se situacija iz ure spreminja," je še pojasnil.

Ob tem je dodal, da bolnišnica ukinja oba preventivna programa za zgodnje odkrivanje raka, to sta program Dora in Zora.

V ambulanti za ultrazvočni pregled kolkov pri dojenčkih bodo do preklica izvajali preglede samo v primeru, da je bilo ob predhodnem ultrazvočnem pregledu ugotovljeno, da gre za patološke kolke (kolki z oceno III, IV ali D). Ultrazvočno presejanje kolkov se do preklica ne bo izvajalo.

Zdravstveni kader (zdravniki, medicinske sestre, ostali zdravstveni in nezdravstveni kader), ki je opravljal delo na deloviščih, ki so začasno ukinjena, se razporedi na delovišča, kjer zdravstvenega kadra ni dovolj.

dezurni@zurnal24.si

 

Matjaž Vogrin: "Bojimo se edino situacije z odpovedjo pouka, zaradi varstva otrok, med njimi so namreč tudi otroci zaposlenih v naši ustanovi."

Prva okužba tudi na Ptuju

V Perutnini Ptuj so pred tem potrdili, da je eden od njihovih zaposlenih v upravnem delu okužen s koronavirusom, in zatrdili, da kljub okužbi vsi delovni procesi tečejo nemoteno. Poslovno stavbo bodo očistili in razkužili, v ponedeljek pa naj bi delo v njej spet steklo. Zaposlenim merijo telesno temperaturo. V izjavi za javnost pa so med drugim zapisali, da so v sredo zvečer prejeli obvestilo o potrjeni okužbi s koronavirusom enega od zaposlenih v poslovni stavbi, ki so jo takoj zaprli. Tam zaposlenim so odredili delo od doma. V ponedeljek bodo, predvidoma, poslovno stavbo spet odprli, vstop pa bo omogočen le zaposlenim na tej lokaciji.

onkološki inštitut Koronavirus Zdravje Onkološki inštitut uvedel dodatne ukrepe

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 15:35 12.marec 2020.

    pravilno ukrepanje. bravo. tudi v italiji so dolgo pred trenutnim stanjem pripravili veliko kolicino postelj.