Slovenija
1321 ogledov

Nesojeni predsedniški kandidat Aleš I Cepič napovedal pritožbo

Aleš I Cepič twitter
Aleš I Cepič, katerega kandidaturo je Državna volilna komisija (DVK) zaradi prenizkega števila podpisov zavrnila, je napovedal pritožbo na na vrhovno sodišče.

Aleš I Cepič je v v pismu, ki ga je naslovil tudi na predsedniške kandidate in medije, je navedel, da je pritožba že pripravljena in "se bo vložila v skladu s podukom v izreku odločbe". Pritožba pa se nanaša na dopis predsedniku DVK Antonu Gašperju Frantarju z dne 23. septembra, v katerem od predsednika DVK zahteval sklep o predčasni prekinitvi volilnih opravil.

Nesojeni predsedniški kandidat se je pri tem skliceval na domnevno kršenje načela pravičnosti, saj meni, da nestrankarski kandidati niso dobili možnosti za ustrezne pravočasne priprave za volilna opravila. Načelo kršenja enakih možnosti pa naj bi bilo kršeno, saj se večina nestrankarskih kandidatov v obdobju od 11. avgusta, ko je bil izdan odlok o razpisu volitev, do 23. septembra v medijih ni pojavljala.

Člani DVK so v četrtek zavrnili kandidaturo Cepiča, saj je kandidaturi priložil le 57 obrazcev podpore, medtem ko bi jih potreboval 5000. Kljub očitnemu neizpolnjevanju pogojev ima Cepič v 48 urah od vročitve odločbe še možnost pritožbe na vrhovno sodišče. Če bo Cepič uresničil napoved o pritožbi, bo imelo vrhovno sodišč 48 ur časa, da o njej odloči.

Ravno zaradi možnosti pritožbe na vrhovno sodišče DVK še ni izvedel žreba o vrstnem redu kandidatov na glasovnicah, ki je bil predviden za petek.

Milan Brglez Znan datum volitev Slovenija Predsedniške volitve 2017 bodo ...

Državna volilna komisija je sicer potrdila kandidature devetih kandidatov, in sicer aktualnega predsednika Boruta Pahorja, predsednice NSi Ljudmile Novak, kamniškega župana Marjana Šarca, ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič, evropske poslanke Romane Tomc, upokojenke Angelce Likovič, koprskega župana Borisa Popoviča, samostojne podjetnice Suzane Lare Krause in predsednika Zedinjene Slovenije Andreja Šiška.

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 10:14 01.oktober 2017.

    najdejo se modeli, ki nimajo kaj bolj pametnega za počet, dobil je komaj 1% podpisov in potem gre na sodišče, da bodo tratili čas in se ukvarjal z nepomembneži, ki spadajo na kakšen oddelek ustrezne ustanove ... še dobro da ...prikaži več je treba zbrati 5000 podpisov, sicer bi imeli 200 kandiatov za predsednika in ne samo dobrih 20 (ki pa seveda na srečo niso zbrali dovolj podpisov)

  • Avatar Dux_Ursus
    Dux_Ursus 16:14 30.september 2017.

    Ta pa že ni cepič, ampak je velik Cepec

  • Klementina8 14:16 30.september 2017.

    Tale pa zivi v svojem svetu.Bo treba stopit na realna tla.