Slovenija
14248 ogledov

Neuradno: Precej slabše je od napovedi

Covid-19, test, testiranje, koronavirus Profimedia
Po neuradnih informacijah je bilo v torek potrjenih več kot enajst tisoč novih primerov okužb.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah je bilo v torek že do 22. ure potrjenih več kot enajst tisoč novih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2. Končna številka je še precej višja. Predsednik vlade Janez Janša je prek twitterja sporočil, da je bilo včeraj potrjenih več kot 12 tisoč okužb.

To je novo rekordno število okužb. Da bo tako je nakazoval tudi podatek o številu izdanih TAN kod. Teh je bilo včeraj kar 10.359. To je še nekoliko slabše od napovedi. 

Da bi lahko presegli številko deset tisoč novih potrjenih primerov, je napovedal že Matjaž Leskovar v najnovejši projekciji razvoja epidemije covida-19 pri nas. Ob tem pa Leskovar navaja, da bo zasedenost bolnišnic, predvsem enot intenzivne terapije, predvidoma bistveno manjša kot na vrhuncu četrtega vala. 

Zaradi zahtevnih epidemioloških razmer se v zadnjih dneh povečuje pritisk na mesta za testiranje in posledično laboratorije, ki analizirajo odvzete vzorce. Pristojni so zato bili primorani uvesti spremembe pri testiranju. Vse osebe, ki imajo simptome covida-19 ali prehladnih obolenj, se bodo morale najprej testirati s hitrim antigenskim testom ali samotestirati, šele če bo ta pozitiven, bodo lahko šle na test PCR. Tudi tisti brez simptomov bodo za napotitev na testiranje PCR rabili pozitiven hitri test ali test za samotestiranje. Posebej ranljive osebe s simptomi, nosečnice in otroci kot doslej obvestijo svojega zdravnika, ki jih naroči na testiranje PCR. 

Spremenjena so tudi pravila glede karanten. Doslej veljavnim izjemam od karanten na domu, ki veljajo od 10. januarja, so dodane nove kategorije. Po novem v karanteno ob visoko rizičnem stiku ni treba več osebam, zaposlenim v zdravstvu, sociali, vzgoji in izobraževanju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:25 19.januar 2022.

    JJ pripravlja izredne razmere. Hojs naročil dodatne plinske maske za policaje ki bodo razganjali ljudstvo. Tonin pripravlja oklepnike da bodo sploh sposobni zapeljati ven iz kasarn. Digitalni minister pa pripravlja vse potrebno za prekinitev vseh interne povezav s svetom. Orwell je mel prav.

  • Avatar lopov
    lopov 08:56 19.januar 2022.

    PO TAKI STATISTIKI OKUŽENOSTI BI CELA SLOVENIJA MORALA BITI 2X OKUŽENA CELOTNA ...IN ČE BI BILI VSI OKUŽENI NE BI BILO CORONE KER BI BILI DVAKRAT PREKUŽENI (MATEMATIKA NAGAJA KAOR STROKI TAKO MEDIJEM) mislim da bi dobrodošel kak tečaj z ...prikaži veččaj z matematike ki mate opravke z ciframi ...

  • kapibara1 08:44 19.januar 2022.

    Cepljenje NE preprečuje okužb- odločevalci pravijo, da to baje samo zmanjša obisk na ta ključnih oddelkih !