Slovenija
4682 ogledov

Neverjetno, koliko zasebniki računajo za PCR test

Testiranje na koronavirus Profimedia
Če se želite izogniti dolgim vrstam za odvzem brisa na PCR testu, boste morali plačati visoko ceno pri zasebnikih.

Na družabnih omrežjih se je pojavil zapis uporabnice, ki se zgraža nad ceno testa pri eni od zasebnih ambulant, kjer ponujajo odvzem brisov za PCR test. "Naj spomnim, začeli so z 68 evri, dva meseca nazaj sem se pritoževala, ker so bili 110 evrov. Mimogrede, edini v Sloveniji? A tako daleč smo prišli?," je zapis ob objavi, v kateri je razvidno, da PCR test stane 150 evrov.
Naj spomnimo, na začetku leta 2021 je samoplačniški PCR test stal med 60 in 120 evri, v javnih zdravstvenih zavodih je bila cena najdražjih testov okoli 100 evrov.

Testiranje na koronavirus Slovenija Zelo verjetno bodo PCR teste nehali opravljati

Laboratoriji ne zmorejo več

Širjenje različice omikron in povečevanje števila okužb je v zadnjem tednu laboratorijske kapacitete slovenskega zdravstvenega sistema obremenilo do skrajnih meja, je bilo moč slišati na nedavni vladni novinarski konferenci o stanju pandemije covida-19. "Laboratoriji se soočamo z izjemnim porastom obsega testiranja. Dotok vzorcev se je od prejšnjega ponedeljka povečal za skoraj 100 odstotkov. V laboratorije Inštituta za mikrobiologijo ter Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) smo sprejeli skoraj 20.000 vzorcev. Naše kapacitete so na zgornji meji dosegljivega. Vzorcev pa je vsak dan več," je na novinarski konferenci na začetku tedna stanje v laboratorijih opisala direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik.

PCR testiranje v Stožicah Slovenija Naval na PCR: Teste morajo pošiljati v tujino

Nič več kapacitet za zasebnike

V sredo je sicer začela veljati nova ureditev. V državnih laboratorijih ne sprejemajo več testov zasebnih ponudnikov PCR testiranja. S tem želijo omogočiti, da do testov hitreje pridejo tisti, ki jih nujno potrebujejo.

Janez Poklukar zd ljubljana Zdravje V ZD Ljubljana zlili gnev nad ministrstvom: To pove več o njih samih kot o nas!

Kaj to pomeni za zunanje izvajalce, smo pred uveljavitvijo novih pravil poizvedeli pri Estetiki Fabjan, ki je svoje storitve ponujala na različnih lokacijah po Sloveniji, na trenutno objavljenem ceniku pa je cena, ki jo zaračunajo za PCR test, 150 evrov.

Testiranje na koronavirus Slovenija Tega vam glede PCR testa morda niso povedali

"Posebnega komentarja nimam. Že nekaj časa se je govorilo o tem, da laboratoriji ne bodo mogli procesirati vseh testov. Imeli smo velike težave, da smo rezultate dobili ob pravem času," je sredi tedna dejal Milorad Šmitran, koordinator testiranja pri omenjenem ponudniku.
 

Komentarjev 4
  • Naklonsky 15:46 23.januar 2022.

    Pa kaj! Naj se cepijo in jim ne bo treba plačevati. Tudi razni jasnovidci računajo pa se nihče ne jezi. No ja, človeška neumnost ne pozna meja.

  • Avatar Tamsmilena
    Tamsmilena 23:35 22.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Ender3 20:25 22.januar 2022.

    Ne gre samo za katastrofalne cene, tudi evidenca in beleženje očitkov je, katastrofa. Za to nihče ne odgovarja in dopušča takšno anarhijo in kaos...Kot, da bi se načrtno delali norca iz državljanov. https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/razkrivamo-najvecjo-luknjo-v-sistemu-pct-zaradi-katere-se-sirijo-okuzbe-938060