Slovenija
9583 ogledov

NIJZ z novimi navodili glede mask

Covid-19, Nemčija, šola Epa Covid-19, Nemčija, šola
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal priporočila za nošenje zaščitnih mask v prihodnjem tednu.

NIJZ med drugim predlaga, da vsi učenci v osnovni šoli v skupnih prostorih nosijo maske, medtem ko je po dozdajšnjih priporočilih veljalo, da naj jih nosijo le stari 12 let ali več. Za slednje se je NIJZ odločil, ker "je povprečno dnevno število potrjenih primerov lokalnega prenosa v zadnjih sedmih dneh v državi znašalo več kot 20".

NIJZ tudi priporoča, da otroci do vključno petega leta ne uporabljajo mask, otroci od šestega do 11 leta pa naj jih uporabljajo skladno s splošnimi in specifičnimi priporočili, kar pomeni v zdravstvenih ustanovah in v javnem prevozu. Starejši od vključno 12 leta pa naj jih uporabljajo enako, kot to za odrasle priporočajo vladni odloki.

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Zdravje Epidemiologinja: Visoke številke, a precej manj uvoženih primerov

Navodila bodo osveževali tedensko

Gre za priporočila za prihodnji teden. NIJZ bo od zdaj vsak teden pripravil epidemiološko oceno tveganja in na tej podlagi pripravil navodila za uporabo mask v naslednjem tednu. Če bo povprečno dnevno število potrjenih primerov lokalnega prenosa v preteklih sedmih dneh v državi znašalo več kot 20 (ali 140 na teden), bodo priporočili, da v šolah v skupnih prostorih zaščitne maske uporabljajo vsi učenci. V kolikor pa bo število omenjenih okužb manjše od 20, pa bodo priporočili, naj maske v skupnih prostorih uporabljajo le učenci tretjega triletja osnovne šole, torej učenci 7., 8. in 9. razreda.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je danes v pogovoru za STA sicer povedala, da je glede na to, da se je epidemiološka slika v četrtek nekoliko poslabšala, ne bo presenetilo, če bo NIJZ pred začetkom novega šolskega leta za zagotovitev dodatne zdravstvene varnosti učencev in dijakov dal kakšno dodatno usmeritev. "Če jo bo, jo bomo morali preprosto spoštovati," je dejala.

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Slovenija Takšna je dokončna odločitev glede pouka

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 17
 • Avatar praufo
  praufo 14:53 29.avgust 2020.

  sevda so pa to vse priporočila, brez zakonske osnove, tako kot pri štacunah, kjer te lahko zabriše ven, kazni pa ne smejo izdat, šole pa niso zasebni prostor, se pravi, bo še težje vse nadzirat oz. sankcionirat, kar pa sploh ...prikaži več ne pride v poštev ... se bo pa strah prodajl, kar je namen te štale

 • Avatar praufo
  praufo 14:45 29.avgust 2020.

  a cel dan z masko, cel dan šole, ne vem , si ne predstavljam dobr da sem že star ... šola sploh ni več to kar je bla, nobenega druženja ... ja pizda, kako se bodo pa simpatije družile ... ...prikaži več z masko? potem pa še seks v maskah ... budale, največji je pa itak naš božiček, ki sploh ne ve kaj kje piše , ampak samo blebeta nekaj po nareku gospodarjev , raje naj vzame dozo metadona, da ne bo oslarij trosil ... čisti pacienati

 • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 22:11 28.avgust 2020.

  odlično vlada, zelo jasni ukrepi. potrebno bi bilo edino, da ukrepe sporočate 2x na dan, da se bo levičarskim anarhistom vžgalo podstrešje oz. slama, ki jo imajo v glavi, ker več ne sledijo informacijam. smo med najuspešnejšimi državami na svetu ...prikaži več in to je edino pomembno. levičarske saboterje , bicikliste, podpirance pa v strogo karanteno, ker se želijo namerno okužiti in povzročiti kaos.