Slovenija
14 ogledov

NLB bi še 400 milijonov

NLB bosta poleg vlade dokapitalizirali Zavarovalnica Triglav in DSU. Žurnal24 main
Nadzorni svet NLB se strinja z novim predlogom uprave o dokapitalizaciji banke v višini 400 milijonov evrov.

Nadzorni svet banke se je strinjal z novim predlogom uprave o dokapitalizaciji banke v višini 400 milijonov evrov, so sporočili iz NLB. Lastniki naj bi novo dokapitalizacijo sicer potrdili na skupščini banke, ki je sklicana za 27. oktobra.

Letos pričakujejo izgubo

Prvi nadzornik NLB Marko Simoneti je dejal, da bo banka zaradi najverjetnejšega nadaljevanja negativnega trenda v gospodarstvu zaradi rezerve potrebovala več kapitala za izvajanje sprejete strategije. Še letos bo tako NLB potrebovala 400 milijonov evrov. "V primeru, da dokapitalizacija v predvideni višini in predvidenem roku ne bo izvedena, bo potrebna dopolnitev strategije skupine NLB," pravi Simoneti. V banki tako do konca leta pričakujejo izgubo. Simoneti ob tem sicer zagotavlja, da je banka visoko likvidna, saj njene likvidnostne rezerve presegajo tri milijarde evrov.

Prvi nadzornik pojasnjuje, da je banka po lanskem sprejemu strategije skupine NLB do leta 2015 intenzivno in sistematično izvajala aktivnosti za doseganje zastavljenih ciljev. Gre za dezinvestiranje, zniževanja tveganju prilagojene aktive in izboljšanje stroškovne učinkovitosti.

"Čeprav se večina ukrepov izvaja v skladu z načrti, pa izvajanje strategije še ne daje pričakovanih rezultatov, saj so prišla do izraza nekatera tveganja v okolju, ki niso bila predvidena, kaže pa, da bodo tudi v prihodnje predstavljala pomembno oviro za njeno uresničitev," je skeptičen Simoneti.

Ne prodaja deleža v Banki Celje ne postopki prodaje zaseženih vrednostnih papirjev se ne odvijajo skladno s pričakovanji.

Država ne bo prva na vrsti

Glede na zagotovila vlade bodo imeli pri tokratni dokapitalizaciji NLB prednost zasebni vlagatelji, uporaba javnih sredstev pa je predvidena le v primeru potrebe z namenom izognitve morebitnim izgubam, če zasebni viri ne bodo zadostni, ter pod strogo določenimi pogoji.

Minister Franc Križanič je dejal, da se pogovarjajo z več zainteresiranimi vlagatelji, med katerimi se poleg drugega največjega lastnika NLB, belgijske KBC, najpogosteje omenja še Evropsko banko za obnovo in razvoj ter Mednarodno finančno korporacijo iz skupine Svetovne banke.

Obstaja pa tudi druga možnost povečanja kapitala, in sicer naj bi lastniki, če dogovora s potencialnimi novimi vlagatelji ne bo, odločali o dokapitalizaciji z izvedbo javne ponudbe delnic po tržnih pogojih.

Komentarjev 3
  • allstarr111 08:59 16.september 2011.

    Ti resnično misliš da bi lahko vsi dvignili svoj denar z NLB ? Nikakor se to nebi zgodilo, čim bi se zgodilo to, bi zaprli vse šalterje z izgovorom da nimajo dovolj gotovine, itak treba dvig nad 20.000 evrov najavit ...prikaži večt dan dva prej, to je varovalka ki so si jo naštimali, pač če bi zasledili da dejansko hoče narod dvignit svoj denar bi enostavno razglasili stečaj ipd. in do denarja ne bi prišel noben, razen tisti ki ima veze. Nekaj podobnega se je zgodilo z SIB banko, praktično so že bili v riti in niso iplačevali denarja, vplačila pa so še sprejemali.

  • Goran Žarić 07:30 16.september 2011.

    Nej prodajo banko pravem kupcu pa mir.

  • max 22:43 15.september 2011.

    enostavna rešitev za NLB, vsi komintenti naj dvignejo svoj denar, ker je država z NLB na čelu že tako in tako v bankrotu, pa naj potem prinesejo nakraden denar iz davčnih oaz in se dokapitalizirajo, pa še ostalo jim bo ...prikaži več za kakšno pivo (laško seveda ).