Slovenija
45 ogledov

Nova odmera je lahko tudi slabša

Barbara Starič Strajnar Dejan Mijović
Nova socialna zakonodaja. Barbara Starič Strajnar o tem, katere pravice se bodo odmerile na novo in kakšen bo limit prejemkov.

Ali bo center za socialno delo (CSD), ko bo odločal o eni pravici, avtomatično odločil tudi o preostalih socialnih prejemkih?
Pri prejemnikih socialne pomoči bo CSD po uradni dolžnosti preveril tudi vse preostale pravice v družini (državno pokojnino, štipendijo, otroški dodatek ...). Če v družini ni pomoči, pa le pravice posameznega upravičenca.

Ali bo CSD, če dam vlogo za subvencijo vrtca, na novo odmeril tudi otroški dodatek?
Če bo Jožica Novak dala vlogo za subvencijo vrtca in je odločba o otroškem dodatku napisana na njeno ime, bo CSD pogledal tudi otroški dodatek. Če pa je dodatek na Franca Novaka, Jožica Novak pa je dala vlogo za subvencijo vrtca, potem dodatka Francu Novaku ne bomo pogledali.

Ali ni to malo nenavadno? Sistem naj bi bil po novem preglednejši.
Tako bo le v prehodnem obdobju. Leta 2013 pa bo vsaka sprememba, ki vpliva na eno pravico, povzročila, da se po uradni dolžnosti pogleda tudi druge pravice.

Kaj lahko storim, če oddam novo vlogo, potem pa ugotovim, da bi bila stara odmera prejemka ugodnejša? Si lahko premislim?
Stranka lahko umakne zahtevek, a le do vročitve odločbe. Ko je odločba vročena, se ji ne moreš več odpovedati.

Bo na voljo kakšna spletna aplikacija ali svetovalec na CSD, ki bo izračunal, kaj je za posameznika ugodnejše?
Ne. Ker CSD lahko vpogleda v podatke o dohodkih in premoženju osebe samo, če je sprožen postopek. Brez tega namreč ne more povedati, ali bo ugodnejše ali ne.

Kako pa naj si potem ljudje preračunajo, kaj se jim splača?
Saj sami vedo, ali so kaj zamolčali, ko so uveljavljali pravico. Če je nekdo v najemnem stanovanju, ima avto, pa nobenih prihrankov in vrednostnih papirjev, potem bo pri štipendiji zanesljivo na boljšem, isto tudi pri otroškem dodatku, še posebno, če ima doma dijaka. Če pa vikenda in delnic ni prijavil, najbrž ve, da ne bo na boljšem.

Ali obstaja limit vseh prejemkov, ki jih nekdo lahko dobi?
Ne, te kapice ni.

Bodo tisti, o katerih bo CSD do konca marca odločil po uradni dolžnosti, dobili poračun za nazaj?
Če bodo upravičeni do višjega zneska, se jim bo izplačala razlika, vrniti pa jim 
ne bo treba.

Komentarjev 2
  • privat 20:43 01.januar 2012.

    kaj pa naredijo drugega fašisti kot da vzamejo,uničijo,ogrožajo...treba se je samo zavedati da danes iza kolisja pač vladajo fašisti....in kaj bi lahko človek pričakoval od hitlerja?? Samo da bi dal več malim ljudem..ti pa so malo huji kakor on...

  • mirko 14:30 13.november 2011.

    No pa poglejmo konkretno kaj so naši veleumi s temi zakoni izboljšali v družbi.Nekdo, ki prejema socialno podporo (kakršnokoli) se mu bo država vknižila na nepremičnino. Po njegovi smrti bodo morali dediči dolg odplačat, če pa ne, preide sorazmerni ...prikaži več delež nepremičnine v last države. Nato država odproda svoj delež najverjetneje preko sodišča po načinu licitacije. Kot vemo je pri tistih prodajah izklicna cena (10x podcenjena) določena in večinoma končni kupec tajno naprej dogovorjen. Sedaj so to večinoma firme- trgovci z nepremičninami, ki potem naprej prodajajo po višjih cenah. Kakorkoli gledamo se bo v naši družbi s takim zakonom še bolj intenzivno omogočalo, da se bo lastništvo koncentriralo v rokah najbogatejših. Kam to vodi? V še večje in hitrejše razslojevanje med ljudmi po bogastvu. Vzpostavljajo se vsi zakonski pogoji za hitro se bližajočo revolucijo. Bravo!!!

Sorodne novice