Slovenija
11154 ogledov

Novi podatki: Na osnovi teh številk bo danes odločala vlada!

Covid-19
Število aktivnih primerov se je nekoliko povečalo.

Ob 4.698 opravljenih PCR testih je bilo v torek potrjenih 726 novih primerov okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 15,5 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 27.065 hitrih testov, a ni znano, koliko je bilo pozitivnih. Število aktivnih primerov se je nekoliko povečalo in znaša 8.958. 

V primerjavi s prejšnjim torkom, ko so potrdili 930 primerov, to pomeni približno 22 odstotni padec.

Podatki že drugi dan ustrezajo pogojem za rumeni fazo na vladnem semaforju sproščanja ukrepov. To pomeni, da je povprečno število dnevno potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh nižje od 600, število hospitaliziranih covidnih bolnikov pa je nižje od 500. 

Vlada, ki v zvezi s covid-19 ukrepi navadno odloča ob sredah, bo verjetno danes tudi uradno razglasila rumeno fazo epidemije in s tem povezano sproščanje ukrepov

Vlada bo na sredini seji odločala tudi o tem, ali podaljšati epidemijo ali ne. Tridesetdnevna epidemija, ki jo je vlada z odlokom razglasila 17. aprila, se izteče v nedeljo. Vodja skupine in infektologinja Mateja Logar je dejala, da je svetovalna skupina že prejšnji teden predlagala podaljšanje epidemije, saj so pogoji za to še vedno izpolnjeni.

Inštitut Jožef Stefan, ki objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, je še nekoliko izboljšal napoved gibanja epidemije. ISJ v prognozi ugotavlja, da epidemija v Sloveniji upada, reprodukcijsko število pa se je znižalo na R=083, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese na manj kot eno osebo. Ob sedanjih trendih razvoja epidemije bi lahko v zeleno fazo prišli v začetku junija.

Covdi-19 v Ljubljani Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: Še bolj optimistične napovedi!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.