Slovenija
18095 ogledov

Slabe novice: Število okužb še kar narašča

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Število aktivnih primerov se je povečalo na 12.585.

Ob 5.395 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 1.080 novih okužb z virusom sars-cov-2. Delež pozitivnih je bil 20 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 47.035 hitrih testov, a podatkov o tem, koliko je bilo pozitivnih, ni. 

Število aktivnih primerov se je s tem povečalo na 12.585. 

Ljubljana Slovenija To sledi v primeru poslabšanja razmer

V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih 982 novih okužb, je bilo včeraj potrjenih za deset odstotkov več okužb.

Glede na vladni semafor ukrepov se nahajamo v oranžni fazi in se po sedemdenevnem povprečju dnevnih okužb približujemo rdeči fazi. Narašča tudi število hospitaliziranih bolnikov, ki se je v preteklih tednih že spustilo pod 500. Zaradi naraščanja okužb in slabih projekcij se je vlada odločila, da državo zapre od 1. do 11. aprila. 

Epidemija v Sloveniji raste

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo širjenja epidemije covid-19 v Sloveniji, ugotavlja, da epidemija v Sloveniji raste zaradi hitrega širjenja novih, bolj kužnih sevov, predvsem britanskega. Hitro se polnijo predvsem enote intenzivne nege. 

Mateja Logar, infektologinja Ukrepi Slovenija Logarjeva pojasnila, zakaj so zaprli šole in uvedli maske na prostem

Ocenjeno reprodukcijsko število je R=1,19, kar pomeni, da sto okuženih prenese virus naprej na 119 oseb. Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 949. V drugem valu se je do sedaj okužila približno tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno en odstotek prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec.

Aleš Hojs Slovenija Hojs napovedal, kdaj bodo policisti še posebej pozorni na kršitve

 | Avtor:

Koronavirus Hrvaška Zdravje Na intenzivnih oddelkih zdaj mlajši bolniki s pridruženimi boleznimi

Zapora države bi R lahko zmanjšala za 15 do 35 odstotkov

Ocenjujejo, da se bo R zaradi zaprtja države med 1. in 11. aprilom uspel znižati za 25 odstotkov. Pri modelih za hospitalizacije so upoštevali, kaj se zgodi, če se R zniža za 15 do 35 odstotkov. 

Koronavirus in šola Med zaprtjem Slovenija Takšna navodila so dobili vrtci in šole, to pripada staršem

 | Avtor:

Bojana Beović Janez Janša priznanje Covid-19 Slovenija Beovićeva povedala, kateri ukrep ocenjuje kot najbolj učinkovit

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Decko 11:46 30.marec 2021.

    Testirano z hitrimi tisti ,ki dokazano kažejo narobe

  • Ender3 11:40 30.marec 2021.

    Če vse objavljene, prirejene številke okužb od poletja lanskega leta šeštejemo, je več kot 30% populacije že prekuženo. Pravih analiz pa ne naredijo, objavijo, ker bi razkrili bolj realno epidemiološko sliko, ki bi bila v naspotju z interesi politike in ...prikaži več servirne stroke. Upam in želim si, da bo to nekoč razkrito, kot tudi to, kdo je neposredno kriv za fiasko glede cepiv.

  • Borut_Bavarski 11:03 30.marec 2021.

    Farbajo vas zato, ker jim mediji - brez izjem - asistirajo. Tudi ta portal. Samo citirajo, podajajo uradne cifre, da bi jih pa malo sami analizirali, secirali preverili njihovo verodostojnost, je pa že atomska fizika.