Slovenija
19 ogledov

Novi pozivi k varčevanju

Pavel Gantar Saša Despot
Interventni zakon. Poslancem nova možnost za odločanje.

Interventni zakon. Na današnji kolegij predsednika državnega zbora (DZ) bo na predlog Pavla Gantarja (Zares) uvrščen zakon o interventnih ukrepih za leto 2012.

Kolegij bo predlog obravnaval, ali bodo o zakonu poslanci znova razpravljali, pa bodo odločili vodje poslanskih skupin. "Če bo kolegij zakon uvrstil na izredno sejo, bo zakon živ," je poudaril Gantar. Podpora zakonu se po njegovih besedah povečuje, če pa bi se uvrstil na sejo 17. novembra, bi bilo še nekaj časa, da ga uskladijo s socialnimi partnerji. Gantar predlaga omilitev zakona s črtanjem zamrznitve napredovanj. Če tudi tak ne bi bil sprejemljiv, pa predlaga črtanje vseh členov z amandmaji, razen zamrznitve plač javnih funkcionarjev. Pravi, da bi bila to simbolna gesta, da so se ti pripravljeni odreči zvišanju plač.

Pahor poslal poslancem pismo

Poslance je k podpori zakonu "ne glede na strankarske razlike" s pismom pozval tudi predsednik vlade Borut Pahor. Poudaril je, da zaradi zaostrovanja razmer v območju evra "ne slišite več nikogar, ki bi zanikal potrebo po interventnem zakonu". Minister za razvoj Mitja Gaspari je ob tem ocenil, da se lahko brez interventnega zakona in zakona o javnih financah zgodi, da bo januarja že nekoliko prepozno za ukrepanje. Dodal je, da je ta zakon še razumen, saj ne niža plač in pokojnin, brez njega pa bodo morda drugo leto 
potrebni ostrejši ukrepi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.