Slovenija
63795 ogledov

Novo glede ukrepov za praznike: To je povedal Gantar!

Covid-19 Profimedia
V vladi velja širok konsenz glede "lockdowna" za čas božično-novoletnih praznikov.

"Priporočila evropske skupnosti in epidemiološka situacija v Sloveniji terja izrazito previdnost," je na današnji tiskovni konferenci povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. "Govoril sem že o posledicah martinovanja. Sam osebno nisem pričakoval, da se bo to zgodilo, a zlasti v vinorodnih področjih so po martinovanju številke poskočile, celo tam, kjer prej niso bile visoke. Evropa se boji praznikov, morda je to celo začetek tretjega vala." 

Bojana Beović Slovenija Bojana Beović: Sproščanju sledi temeljita zapora države

Ob tem ni želel napovedati, kateri ukrepi konkretno bodo sprejeti. "Jutri in pojutrišnjem se bomo v okviru ministrstev na vladi pogovarjali in pretehtali, kaj je najbolj nujno, smiselno ter na tej podlagi pripravili navodila, kako ravnati v tem obdobju," je dejal Gantar. "Vprašanje je, kako naj si ljudje polepšajo praznike, da bo to potekalo na čim bolj varen način."

Napovedujejo še težji tretji val

Poudaril je, da v Evropi že govorijo o tretjem valu, ki naj bi bil po nekaterih napovedih celo intenzivnejši in težji od sedanjega vala. "Dejstvo je, da smo v obdobju praznikov, ki sami po sebi povečajo nevarnost za širjenje okužb," je povedal Gantar. "Smo na robu zmogljivosti, intenzivne postelje predstavljajo ozko grlo. Na pripravljenost na bistveno povečanje števila bolnikov težko računamo, zato vedno znova pozivamo k spoštovanju ukrepov."

Bojana Beović Slovenija Bojana Beović napovedala, kdaj naj bi ponovno odprli šole

"Stike je treba zmanjšati na minimum"

Na vladi glede zapiranja javnega življenja za praznike zato velja konsenz, da je treba vse stike, ki niso nujni, spraviti na minimum. "Verjetno ne bo odprtih trgovin, razen z živili," je dejal Gantar. "Kaj bomo pustili, kaj je smiselno in kaj ne, bomo pretehtali. Pregledali bomo tudi dogajanje v sosednjih državah in priporočila. Imamo na razpolago malo časa, predlog moramo pripraviti do jutri. Moje mnenje je, da je v tem delu 'lockdown' smiseln. S stališča gospodarstva je v tem času tudi najmanj škodljiv, saj je veliko ljudi med prazniki na kolektivnih dopustih. Želel bi si, da tisti, ki niso, izkoristijo ta čas za delo od doma, če se le da. To, glede na napovedan tretji val še kako potrebujemo. Moramo biti realni in dopustiti nekatere oblike druženja ob vseh previdnostnih ukrepih."

šola učenci koronavirus Slovenija Gantar povedal, kaj je edini razlog, da šole ostajajo zaprte

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • compracu 07:32 18.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

  • glocokdo 17:34 17.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • maketar 14:02 17.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za sseks