Slovenija
42456 ogledov

Novo o prvi smrtni žrtvi pri nas

Bolnišnica koronavirus Profimedia
Bolnikova smrt še dodatna potrditev, zakaj je spoštovanje ukrepov bistvenega pomena.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je za oddajo Odmevi TV Slovenija uradno potrdil prvo smrt bolnika s koronavirusom. Pojasnil je, da je šlo za osebo iz rizične skupine.

Po neuradnih informacijah STA je v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana umrl oskrbovanec doma starejših občanov v Metliki. V Metliki so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili 6. marca pri zdravniku v tamkajšnjem zdravstvenem domu, ki je imel stike s starostniki in osebjem tamkajšnjega doma starejših občanov.

koronavirus Ukrepi Slovenija Slovenija se opolnoči ustavlja!

Oseba, ki je umrla, je imela številne kronične bolezni in zelo slabo prognozo, ampak neposredni vzrok smrti je bila bolezen covid-19, je v petek zvečer po seji vladnega kriznega štaba pojasnil infektologinja Bojana Beović. Da gre za osebo iz doma starejših, po njenih besedah pomeni dodatno podkrepitev prepovedi obiskov v domovih. V tem času pa se lahko s starostniki skuša vzpostaviti komunikacijo s svojci na kak drug način.

Kacin: Pomembno se je čustveno vzdržati in organizirati

Po besedah uradnega govora vladnega kriznega štaba Jelka Kacina pa bo točen vzrok smrti pokazala obdukcija in ko bodo ti podatki na voljo, bodo z njimi seznanili javnost. Po njegovih trditvah nobene smrti ne bodo komentirali brez dokazov, kaj jo je povzročilo.

"Gre za bolnika, ki je bolehal za celo vrsto kroničnih bolezni in ne vemo, ali je smrt posledica virusa ali so tu še drugi razlogi. Ne želim zmanjševati teže in pomena te prve smrtne žrtve, a realno je pričakovati nove žrtve in vsako je treba tudi pravilno razumeti, za kaj je šlo. Ne želimo, da bi bila vsaka smrt po krivem pripisana virusu," je dejal v soboto zvečer ob odhodu s seje kriznega štaba. Samo na ta način se bomo po njegovih besedah lahko čustveno vzdržali in se pravilno organizirali.

Dejal je še, da niso glavno vprašanje žrtve. "Kako preživeti, kako se organizirati, da žrtev ne bi bilo, je glavni izziv," je poudaril.

Trije bolniki medtem ostajajo na oddelku za intenzivno zdravljenje, kar po besedah Beovićeve vsakem primeru pomeni veliko tveganje, zelo hudo stanje. "Zdaj je treba narediti čisto vse, da se virus čim manj prenaša," je poudarila v izjavi za medije.

Jelko Kacin Druga vojna! Slovenija Jelko Kacin za uvod: Začeti moramo razmišljati in ravnati drugače"

"Prosimo pa vas, da tudi vi razumete ..."

V domu je sicer z novim koronavirusom okuženih sedem stanovalcev in pet zaposlenih, vse pa premestili v oskrbo na Univerzitetno kliniko Golnik, so zapisali v sporočilu za javnost. Svojce okuženih s koronavirusom so o tem takoj obvestili.

"Razumemo vašo stisko in željo biti obveščeni o stanju svojih bližnjih, prosimo pa vas, da tudi vi razumete, da trenutno delujemo z zmanjšanim številom kadrov, ki se maksimalno trudijo z oskrbo stanovalcev, in da so klici 'Ali že imate rezultate za mojega ...?' za nas trenutno izredno moteči in nam jemljejo čas," so zapisali.

Koronavirus v Italiji Koronavirus Svet Iz Italije prihajajo zelo slabe novice

Odslej testiranja na nov način

Do 14. ure so sicer v Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom opravili 5369 testiranj, okužba je bila potrjena pri 181 osebah. Nova vlada je ob tem danes sporočila, da bo spremljanje širjenja novega koronavirusa spremenjeno. Ljudi z okužbo dihal, ki ne bodo potrebovali bolnišnične oskrbe, ne bodo več testirali, pač pa bodo stanje ocenjevali na podlagi števila obolelih.

Premier Janez Janša je kot najpomembnejši ukrep izpostavil samoizolacijo. Je pa o novih omejevalnih ukrepih danes v širši zasedbi potekala tudi seja kriznega štaba, katerega del je tudi ministrska ekipa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • 6701cafe15ea23cae76b969338bcdb710e85a6ca 15:00 16.marec 2020.

    Nehite šparat in testirajte ljudi!!! Dajte prave številke ven, ker če ne ljudje ne bodo tega jemali resno in bo stanje samo še slabše. Zgledujte se po drugih državah, S. Koreja, Srbija... ste politiki imuni al kaj?

  • dd 14:15 15.marec 2020.

    Kacin je Slovence zavajal že v času vojne. Objavljal je le tiste podatke, ki so jih ljudje že sami dali v javnost. Sicer pa je vse prikrival.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 12:12 15.marec 2020.

    [ ... ali je smrt posledica virusa ali so tu še drugi razlogi. ] Gantar po piscu eno, Kacin drugo. Čas bi že bil, da se dogovorite med seboj, kdo obvešča javnost z relevantnimi podatki.