Zdravje
9472 ogledov

Bojana Beovič: Vedno več je bolnikov, ki so bolezen dobili nekje v Sloveniji

izjava vlade RS Bojana Beović Saša Despot
Stroka se je odločila za spremembo diagnosticiranja bolnikov, ki imajo covid-19.

Vodja strokovne skupine, ki bo zagotavljala podporo kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, Bojana Beovič je pojasnila, da smo prišli v fazo epidemije, ko se bolezen širi med ljudmi znotraj Slovenije. "Imamo vedno več bolnikov, ki so bolezen dobili nekje, kjer so se zadrževali v Sloveniji. Te vire je popolnoma nemogoče izslediti. Smiselno je, da usmerimo vse svoje sile v to, kar sicer počnemo, da poskrbimo za bolne in postavljamo diagnoze, tako, kot je potrebno," je poudarila dr. Beovićeva. 

Spremembe glede testiranj

Tisti bolniki, ki bodo prebolevali okužbo dihal, bodo doma 14 dni, kolikor stroka predvideva, da je čas, da postane negativen. "Ne bomo ugotavljali, ali ima koronavirus ali ne. Če bo lahko ostal doma, se bo izoliral, da ne zboli še kdo. Če bo potreboval hospitalizacijo, bo sprejet v bolnišnico. V tem primeru bo diagnostika narejena, da vidimo, ali je bolezen povzročil koronavirus."

Poseben režim bodo uvedli tudi za zdravstvene delavce, ki bodo zboleli za okužbo dihal. "Kdor bo zbolel za okužbo dihal, če je mogoče, da ostane doma, bo doma. Če bo nujno potreben na delovnem mestu, se bo izvedel test za koronavirus. Če bo pozitiven na covid-19, bo doma. Če bo hitro boljši, bo po enem tednu testiran, ali je virus še prisoten, če ne, bomo to preverjali po 14 dneh."

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

koronavirus Zdravila po novem! Zdravje Pozor: celo kontracepcijske tablete samo za mesec vnaprej

Na podlagi podatkov o tistih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje v Italiji ali na Kitajskem, lahko stroka za Slovenijo oceni, kakšna je ta številka in koliko bolniških postelj bomo potrebovali v naslednjem tednu. V Sloveniji so bili včeraj na intenzivnem oddelku štirje pacienti, a je eden od njih medtem že bil premeščen na navaden oddelek. 

Beovičeva je dodala, da se pri okužbi s covid-19 stanje začne hitro poslabševati približno teden dni po okužbi. Takrat več ljudi potrebuje bolnišnično zdravljenje. To po njenih besedah kaže, da je epidemija pri nas še sveža in da lahko v prihodnjih dneh pričakujemo porast števila ljudi, ki bodo potrebovali hospitalizacijo. 

Stroka se nagiba k temu, da bi se sprejeli ukrepi, ki bi kar se da zmanjšali prenose v populaciji. Poudarila je, da epidemije ni mogoče zaustaviti, je pa možno zmanjšati njene posledice in število obolelih. "Ukrepi so videti radikalni, a ne bodo trajali dolgo," je dodala. 

1/2
NIJZ

Preventivni ukrepi za preprečevanje okužbe (vir: NIJZ)

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

1. Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

2. Ne dotikamo se oči, nosu in ust.

3. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

4. Upoštevamo pravila higiene kašlja.

5. Redno si umivamo roke z milom in vodo.

6. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

7. Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

8. V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Koronavirus Obsedeno stanje Slovenija V Šmarju pri Jelšah obsedeno stanje, je res kar 50 okuženih?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Ferviolla
    Ferviolla 00:41 15.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com