Slovenija
2496 ogledov

Novo poglavje v zadevi maketa

Maketa drugega tira Ministrstvo za infrastrukturo
Afera zaradi posla z maketo drugega železniškega tira Divača-Koper dobiva novo nadaljevanje.

Na policijo je bila vložena kazenska ovadba zoper Jureta Lebna, Petra Gašperšiča ter vodstvi direkcij za ceste in za infrastrukturo, poroča POP TV. Oglasila se je tudi Nataša Pelko, na katero je s prstom večkrat pokazal minister za okolje Jure Leben. Delala naj bi na lastno pest, kar pa sama zavrača. 

Kot je poročala televizija, Pelko krivdo za afero vali na takratnega vodjo projekta Lebna. V pismu, ki ga je naslovila na nadzorni svet in celotno vodstvo podjetja 2TDK, ki gradi drugi tir in kjer je zdaj zaposlena, je delala izključno po navodilih takratnega vodstva, torej takratnega ministra Gašperšiča in vodje projekta Lebna. Kot pravi, ni sodelovala pri dogovarjanju, ni vedela, kdo se je na razpis prijavil, kdo je bil na koncu izbran in ni sodelovala z agencijo Futura. 

Ovadbo je po poročanju v oddaji 24ur zvečer vložila "skupina strokovnjakov", ki je minuli teden na nepreglednost pri financiranju drugega tira opozarjala na komisiji DZ za nadzor javnih financ. Med njimi je tudi Jože Duhovnik iz strokovne skupine Dvotirna proga projekt 4 km. V oddaji je Duhovnik med drugim poudaril, da je iz predstavljenega investicijskega programa razvidno, da "se je vseskozi sistematično zavajalo, popravljalo in prirejalo podatke".

V 12-stranski ovadbi odgovornim očitajo kazniva dejanja "velike goljufije in lažnega predstavljanja ter zavajanja javnosti z veliko premoženjsko škodo in oškodovanjem javnih financ". Povzročena gospodarska škoda zaradi izkrivljanja podatkov naj bi po mnenju ovaditeljev znašala med 1,5 milijarde in dvema milijardama evrov.

Kriminalisti so sredi februarja izvedli hišne preiskave zaradi utemeljenih razlogov za sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic. Hišna preiskava je potekala tudi na direkciji za infrastrukturo. 

Izbrali dražjega ponudnika

Maketa drugega tira | Avtor: Ministrstvo za infrastrukturo Ministrstvo za infrastrukturo
Maketo drugega tira so v Kopru postavili marca lani, da bi javnost seznanili z zahtevnostjo in nujnostjo projekta. Javnost so nato razburile informacije, da naj bi bila maketa preplačana. Na razpis direkcija za infrastrukturo sta ponudbi poslali podjetji RPS in Art Rebel 9. Prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Izbrano je bilo podjetje Art Rebel 9, pozneje pa se je izkazalo, da je podjetje RPS zmagovalčev podizvajalec. 

Merilo za izbiro izvajalca je bila najugodnejša cena, a je pri tem prišlo do napake. Direktor direkcije Damir Topolko je takrat pojasnjeval, da je prišlo do napake, ker je komisija uporabila Excelovo predlogo z neustrezno korigiranimi formulami. 

Takratni državni sekretar in vodja projekta Leben je dan pred odprtjem makete pojasnjeval, da je maketa potrebna, ker naj bi bili projekti, ki so vizualno podprti, bolje sprejeti v širši javnosti. 

Prejšnji teden so se v medijih pojavila dopisovanja tedaj odgovornih za projekt, ki nakazujejo, da je bil posel z maketo dogovorjen vnaprej. Posel je že vzela pod drobnogled policija, takratni predsednik vlade Miro Cerar pa je sporočil, da bodo v SMC politično odgovornost za domnevna kazniva dejanja pri poslu ugotavljali po končani kriminalistični preiskavi. Podjetje Art Rebel 9 pa je napovedalo, da bodo tožili državo zaradi razdrtja pogodbe. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 09:05 26.februar 2019.

    tudi govorica telesa Mira Cerarja kaže na to, da se spreneveda. Morda je res kaj na tem, kar pišejo mediji, da je šel Miro Cerar v projekt makete zato, da bi dobili denar za reklamiranje njihove stranke pred volitvami.

  • jakec1575 08:38 26.februar 2019.

    Dobro je delal Leben sedaj kot minister. Škoda,ker je takrat pokleknil pred Gaspersicem, ki pa je ena sam korupcija. Sedaj sta oba koruptivna. Odstopiti mora. Me pa zanima ali tale Natasa laze ali ne. Ali minister laze ali ne. Naj sodisce pove.

  • Avatar olor
    olor 08:35 26.februar 2019.

    Madonca se imajo fajn. Sedaj bodo iskali politično odgovornega. Kazensko naj odgovarja tisti, ki mu bo dokazano, če mu bo. Sicer mi je bil Leben všeč, deloval je pošteno, ampak vidim da je isti gnoj kot ostali pri koritu. In ...prikaži več sedaj se postavlja vprašanje tožbe proti državi, kdo bo plačal vse te stroške in nato odškodnino. Problem je tu v zakonodaji, da so dokazana koruptivna dejanja sankcijonirana samo s politično odgovornostjo, tu manjka kazenska in odškodninska odgovornost.