Slovenija
206 ogledov

Vsi štirje osumljeni v preiskavi naročila makete drugega tira javni uslužbenci

Maketa drugega tira Ministrstvo za infrastrukturo
Kriminalisti so zbrali dovolj dokazov za nadaljnji kazenski postopek.

Kriminalisti so v torek na območju ljubljanske in mariborske policijske uprave izvedli več hišnih preiskav v javni ustanovi - da preiskava poteka pri njih, so potrdili na direkciji za infrastrukturo - eni fizični in eni pravni osebi zaradi utemeljenih razlogov za sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic.

"Zaradi dolgotrajnega zavarovanja elektronskih podatkov smo v torek hišno preiskavo proti večeru prekinili in danes nadaljevali na omenjeni javni ustanovi. Pred kratkim smo hišno preiskavo tudi zaključili in zbrali tudi dovolj dokazov za nadaljnji kazenski postopek," je pojasnil vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana Martin Rupnik.

Kriminalisti so zasegli nekaj elektronskih naprav in podatkov, kot tudi določeno listinsko dokumentacijo. O vseh zbranih dokazih in ugotovitvah bodo obveščali pristojno okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki tudi vodi preiskavo. To so začeli marca lani na podlagi lastne zaznave policije, in sicer iz objav v medijih in zbranih obvestil.

Na vprašanje, ali bi lahko preiskavo razširili še na druge osumljene, je Rupnik dejal, da so v preiskavi zbrali "nekaj dodatnega materiala" in ko bodo vse pregledali, bodo o tem obvestili tožilstvo. "Če bo treba, bomo preiskavo tudi razširili," je dodal. Prav tako Rupnik še ne more govoriti o morebitnem oškodovanju državnega proračuna.

Maketa drugega tira | Avtor: Ministrstvo za infrastrukturo Ministrstvo za infrastrukturo

Leben: "Sklepam, da nisem med osumljenimi"

Minister za okolje in proster Jure Leben, ki je bil pred tem državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, je zavrnil očitke, ki nanj letijo v zvezi z maketo drugega tira. "Ko smo na ministrstvu za infrastrukturo odkrili nepravilnosti, je minister (Peter Gašperšič) odredil notranji nadzor. Ta je pokazal, da so nepravilnosti bile, pogodba je bila prekinjena in izplačanega ni bilo niti evra," je na novinarsko vprašanje v prostorih državnega sveta v Ljubljani glede postopka izbire izvajalca za izdelavo makete drugega tira dejal Leben. "Glede na to, da hišne preiskave pri meni ni bilo, sklepam, da nisem med osumljenimi," je še dodal.

Odgovarjati je moral na vprašanje glede v medijih objavljenega elektronskega sporočila, v katerem naj bi prevzel odgovornost za odločanje o maketi. "Gre za verižno sporočilo," je poudaril. V času dopisovanja je bil v tujini, zato je sporočil, da bo odločitev sprejel po vrnitvi v domovino, če se prej drugi vpleteni ne bodo dogovorili sami. "V nekaj urah sem dobil sporočilo z direkcije, da je zadeva rešena," je dodal.

Maketa drugega tira Slovenija Epilog javnega naročila makete, kjer jo je "zagodel" excel

To sporočilo, ki ga je poslal direktor direkcije Damir Topolko, se v medijih ne pojavlja, je še izpostavil Leben. Sam je, ko je dobil potrditev, da so rešitev našli, zadevo pri sebi zaključil. Izpostavil je, da so tako kot zdaj na okoljskem tudi na infrastrukturnem ministrstvu delali kot ekipa. "Vsak je odgovoren za svoje področje, javni razpis pa je vodila direkcija za infrastrukturo," je spomnil.

Na vprašanje, zakaj je bila v elektronsko dopisovanje vključena marketinška agencija Futura, je odgovoril, da je Futura sodelovala kot podpora pri referendumu o drugem tiru. Kdo in zakaj je bil vključen v posamične postopke, pa je treba vprašati direkcijo, je še dodal.

Preiskave zaradi sporne makete

Na direkciji za infrastrukturo v Ljubljani in Mariboru so v torek potekale hišne preiskave. Kriminalisti so preiskovali posle v zvezi z javnim naročilom izdelavo makete drugega tira. Ta je stala 133.590 evrov, po valu ogorčenja je direkcija od pogodbe za njeno izdelavo odstopila.

Maketa je val razburjenja povzročila, ko so v javnost najprej prišle informacije, da naj bi bila preplačana. Na razpis direkcije za infrastrukturo sta ponudbi poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Izbrano je bilo podjetje Art Rebel 9, pozneje pa se je izkazalo, da je podjetje RPS zmagovalčev podizvajalec.

Maketa drugega tira Slovenija Pogodbo za sporno maketo drugega tira razveljavili

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice