Slovenija
11432 ogledov

Epilog javnega naročila makete, kjer jo je "zagodel" excel

Maketa drugega tira
1/2
Ministrstvo za infrastrukturo
Kdo je storil napako in kdo je odgovarjal? Na direkciji izdali pisna opozorila za vpletene ter uvedli dodatna usposabljanja zaposlenih.

Manj kot tedni po tem, ko je v Kopru premier Miro Cerar odprl maketo drugega tira v Kopru, se je izkazalo, da bi bila lahko za več kot polovico oziroma 73 tisoč evrov cenejša, če direkcija za infrastrukturo ne bi storil banalne napake. "Komisija je uporabila excelovo predlogo, ki se uporablja za vrednotenje ponudb, a v tej predlogi niso bile ustrezno korigirane formule. Posledično je prišlo do napake," je v marcu pojasnjeval direktor Damir Topolko, ki je že takrat povedal, da ne bo odstopil: "Jaz imam v postopku ljudi, ki jim moram zaupati, sicer si ne predstavljam, da bi vso vsebino 20 tisoč dokumentov, na katerih je moj podpis, pripravil sam."

Ob tem pa se je direktor direkcije za infrastrukturo zavezal, da bodo v nadaljevanju preučili tudi odgovornost vseh udeleženih. Tri mesece, kasneje, ko je direkciji zaradi napake ponudnika, uspelo odstopiti od pogodbe, smo preverili, kako je ukrepala direkcija.

Direkcija za infrastrukturo je odstopila od pogodbe za izdelavo makete drugega tira, ker jo je ponudnik kršil, ker ni prijavil podizvajalca. Dražji ponudnik izbran na razpisu s pomočjo napake uslužbencev direkcije za infrastrukturo ART Rebel 9 je na koncu za svojega podizvajalca izbral namreč cenejšega in neizbranega ponudnika, podjetje RSP. Direktor izbranega ponudnika Matjaž Požlep je ob tem zavrnil, da so se za posel dogovorili že vnaprej. Tehnični prevzem makete ni bil izveden in sredstva niso bila izplačana.

Direkcija RS za infrastrukturo je, kot so nam pojasnili, izvedla interno preveritev izvedbe postopka izbire ponudnika za maketo, prav tako je preveritev izvedla komisija ministrstva: "Ugotovljeno je bilo, da je do napake pri izbiri ponudnika za izdelavo makete prišlo na nivoju razpisne komisije, ki je sicer pri svojem delu neodvisna in se jo imenuje v skladu z ZJN, ter na nivoju odgovornih oseb za javna naročila v Službi za javna naročila v fazi priprave in pregleda odločitve o izboru ponudnika."

Torej, čeprav je nad javnim naročilom bdela tričlanska komisija, naknadno pa sta izbiro pregledali še dve osebi iz službe za javna naročila in na koncu podpisal še direktor Topolko, napake ni zaznal nihče.

Maketa drugega tira | Avtor: Ministrstvo za infrastrukturo Ministrstvo za infrastrukturo
Ukrepi?

Že takoj po izvedenem nadzoru so na direkciji s skrbništva te pogodbe umaknili odgovorno osebo za predmetno javno naročilo v Sektorju za železnice, kot pojasnjujejo na direkciji, pa so v nadaljevanju "udeleženi prejeli pisno opozorilo".

Na naša dodatna vprašanja so na direkciji za infrastrukturo odgovorili šele po objavi prispevka. Pisno opozorilo so prejeli trije udeleženi, in sicer glede izvedbe postopkov in sodelovanja v komisiji. Ob skrbniku pogodbe še vodji
notranjih organizacijskih enot, ki jima je bilo tudi naloženo, da preverita delovanje notranjih kontrol v postopkih oddaje javnega naročanja ter predlagata ustrezne ukrepe v izogib možnosti, da bi prišlo do napak.

Poleg opozoril pa na direkciji zagotavljajo, da so v teku tudi "spremembe poslovnih procesov, s katerimi se bo izboljšalo upravljanje s tveganji". Uvedli so dodatna usposabljanja zaposlenih, ki sodelujejo v postopkih javnega naročanja, in sicer tako za tiste znotraj Službe za javna naročila kot za strokovne delavce na drugih delovnih področjih, ki se v postopke vključujejo kot člani razpisnih komisij.

Tudi brez makete infrastrukturni projekt teče dalje

Tudi brez makete, ki je bila po vzoru drugih evropskih infrastrukturnih projektov namenjena zagotovitvi večjo sprejemljivosti v javnosti, pa projekt teče dalje. Pripravljalna dela za drugi tir se bodo začela po uskladitvi naložbenega programa, ki so ga pripravili na projektnem podjetju 2TDK in je podlaga za začetek pripravljalnih del še pred uveljavitvijo zakona. Po uskladitvi in potrditvi naložbenega programa bo direkcija za infrastrukturo kot nosilec projekta pred uveljavitvijo zakona o drugem tiru aktivirala pogodbo z izvajalcem, s čimer bi lahko začeli gradnjo dostopnih cest.

Metod Dragonja Slovenija Metod Dragonja ni več generalni direktor 2TDK
Komentarjev 15
  • blueone 18:56 13.junij 2018.

    A se mogoče že kaj na oko vidi ali je prav ali ne?

  • Avatar Minovak
    Minovak 14:36 13.junij 2018.

    Zahtevam, da izvemo kje je denar, kdo ga je dobil in kdo bo odgovarjal in je sodno preganjan. Ker je tukaj tudi MOJ denar, zahtevam pojasnilo z dokazi, kajti ne verjamem nobenemu več, posebno, če je levičar!

  • Avatar praufo
    praufo 12:07 13.junij 2018.

    ma kakšen excel, to je čisti blef, mar ni čudno da se nikoli ne zmotijo na dol in premalo zaračunajo, pač pa na gor (najbrž gre za sfriziran excel, tako kot pri vw), ma dejte no, take neumnosti pa res ...prikaži več ne mormo kupit, ... sicer pa ne vem zakaj ta škatla, kontejner, pa te igračke ... lepo se naredi simulacijo, filmček, se ga da na net in to je to, orodja obstajajo, 3d grafika, vse je, poiskat kakšno firmo, ki se ukvarja z igricam, dobit podatke konfiguracije terena, nič posebnega

Sorodne novice