Slovenija
1020 ogledov

Ministrica: Javnost so zavajali

Aleksandra Pivec Saša Despot
Ministrica Aleksandra Pivec je predstavila končno poročilo delovne skupine za pregled ureditve in organiziranosti sistema za zagotavljanje varne hrane na UVHVVR.

Ministrica Aleksandra Pivec je pojasnila, da je zaradi poznega obveščanja javnosti o nedovoljenem aditivu v mesnih pripravkih uvedla notranji nadzor. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) bo morala v zastavljenih rokih izvesti popravljalne ukrepe.

Kršitve niso tako hude, da bi morali sprejeti strožje ukrepe. V javnosti so namreč zaokrožile informacije, da bo moral zaradi afere z nedovoljenim aditivom iz skupine sulfitov generalni direktor uprave za varno hrano Janez Posedi oditi s položaja.

"Uprave za varno hrano z delom komisije nismo želeli reorganizirati ali demontirati, temveč po sedmih letih od njene vzpostavitve poiskati možnosti za izboljšave, ki bi pripeljale do boljše organiziranosti sistema za zagotavljanje varne hrane in njegovega boljšega delovanja," je poudarila.

Uprava bo tako morala izvesti več popravljalnih ukrepov. Med drugim bo morala ob tako pomembnih zadevah nemudoma poskrbeti za takojšnje, redno in pravočasno obveščanje ministrstva, pod katerega sodi, je povedala glavna inšpektorica inšpektorata za kmetijstvo Saša Dragar Milanovič, ki je vodila notranji nadzor.   

Kaj mora narediti UVHVVR?

Do konca januarja 2020 bo morala uprava pripraviti interno navodilo, ki bo določilo postopek obravnavne prijav, ki jih posredujejo potrošniki, vključno s kriteriji za prioriteto reševanja. Nadzor je namreč pokazal, da uprava prijav ne rešuje dovolj hitro glede na njihovo prioriteto tveganja za zdravje ljudi.

Do 15. februarja bo morala uprava tudi poenotiti izvajanje inšpekcijskega nadzora. Veterinarji in inšpektorji so glede na izsledke nadzora pri svojem delu namreč neusklajeni. "Neenotno vodijo inšpekcijske in prekrškovne postopke, nepoenoteni so pri ukrepanju glede na vrsto kršitve in stopnjo tveganja," je pojasnila Dragar Milanovičeva.

Do konca letošnjega leta pa ima uprava čas, da začne izvajati oz. po potrebi posodobi protokol za komuniciranje in obveščanje o tveganjih v Sloveniji na področju zagotavljanja hrane in krme.

Pomanjkljivosti je treba odpraviti do 2020

Z notranjim nadzorom so med drugim ugotovili tudi, da uprava ne presoja dela svojih notranjih organizacijskih enot na področju tega nadzora. To pomanjkljivost mora odpraviti do februarja 2020.

Vodstvo uprave za varno hrano je po navedbah Pivčeve z ukrepi seznanjeno, v ponedeljek pa bodo o njih govorili tudi na sestanku. "Še enkrat poudarjam, da ne gre za reorganizacijo uprave za varno hrano, temveč izboljšave v smeri njenega optimalnega delovanja. Sistem je treba postaviti tako, da se ve, kaj je v pristojnosti koga, in da potrošnik tega navzven ne občuti," je dodala.

Mleto meso | Avtor: Profimedia Profimedia

Posedi: Ne obveščamo če ni več v obtoku

Na začetku oktobra je v javnost prišla novica, da je inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin septembra izvedla poseben nadzor nad uporabo aditiva iz skupine sulfitov, potem ko je junija prisotnost aditiva iz te skupine ugotovila v petih vzorcih mesnih pripravkov v mesnicah trgovskih verig. 

Zaradi poznega obveščanja javnosti o ugotovljenem nedovoljenem aditivu v mesnih pripravkih se je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano Aleksandra Pivec odločila za uvedbo notranjega nadzora v upravi za varno hrano.

Generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janez Posedi je takrat pojasnjeval, da potrošnikov ne obveščajo, če izdelka verjetno ni več v obtoku. Ob tem je izpostavil, da je šlo za nedovoljeno prakso in da aditiva v pripravkih ne bi smelo biti. 

Glavna inšpektorica: Šlo je za živilo s kratkim rokom 

Direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak je sredi oktobra pojasnjevala, da je šlo v primeru mesa za živilo z izjemno kratkim rokom in kratko verigo; neposredno mesar-potrošnik. Rok trajanja takšnih živil je okoli tri, štiri, izjemoma šest dni, medtem ko rezultati analitskih metod trajajo pet do sedem dni.

Po njenih besedah je sicer tudi skrb vzbujajoče, da trgovski centri niso sami ugotovili prisotnosti nedovoljenih aditivov v mesu. Ali so delali z vedenjem delodajalca ali ne, ni želela ugibati, je pa poudarila, da je uprava zahtevala korekcijske ukrepe.

Čevapčiči Slovenija Zato niste izvedeli za sporne čevapčiče

Sindikat ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je vložil kazensko ovadbo zoper Posedija in Bizjakovo, ker jih vodstvo uprave ni obvestilo o prijavah nepoštenih praks v mesnicah in je tako ogrožalo zdravje potrošnikov več kot tri mesece. Prav tako so po njihovih navedbah kršili zakon o inšpekcijskem nadzoru, ki ob takih primerih nevarnosti in nedovoljenih praks nalaga takojšnje obveščanje javnosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 21:03 29.november 2019.

    [ da bo moral zaradi afere z nedovoljenim aditivom iz skupine sulfitov generalni direktor uprave za varno hrano Janez Posedi oditi s položaja. ] Res mi ni več jasno, kaj moraš storiti v vukojebini, da te zamenjajo. ???!!!! In ta ...prikaži več krota naj bi zamenjala Korla. Bljak.

  • Avatar Leon
    Leon 19:36 29.november 2019.

    Jasno je ,da ministrica ne dela v interesu potrošnikov in kmetov ampak deluje v interesu pridobivanja političnih glasov za predsednico DeSUS ! Tokrat so potrošniki UPOKOJENCI ,ki so pojedli to meso in morda ne vedoč nekateri celo umrli ! Nihče ...prikaži veče nima podatkov o količini in porabi mesa .

  • Avatar praufo
    praufo 18:09 29.november 2019.

    najlažje le lepo iz ogrete pisarne nekaj predpisat in nekaj govorit, kar ne pomeni, da moreo jesti pokvarjeno robo, ampak stvari na tem področju so se drastično spremenile in slovenske robi, laho je pa slovenska, če je kupljena od uvoznika, ...prikaži več ja pa kam smo padli, za drek štukat bo vse dobro, kdor ma pa več pod palcem pa ve kje se bo futral ... siromaki so, na žalost