Slovenija
2684 ogledov

Zaradi čevapčičev padla ovadba

Mleto meso
Sindikat ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je vložil kazensko ovadbo zoper direktorja uprave za varno hrano in glavno inšpektorico na upravi.

Radio Slovenija poroča, da generalnemu direktorju uprave za varno hrano Janezu Posediju in glavni inšpektorici na upravi Andreji Bizjak očitajo prikrivanje nevarne prakse dodajanja sulfita v mesne pripravke. 

Sindikat je vložitev ovadb napovedal konec oktobra. Kot so pojasnili takrat, jih vodstvo uprave ni obvestilo o prijavah nepoštenih praks v mesnicah in je tako ogrožalo zdravje potrošnikov več kot tri mesece. Prav tako so po njihovih navedbah kršili zakon o inšpekcijskem nadzoru, ki ob takih primerih nevarnosti in nedovoljenih praks nalaga takojšnje obveščanje javnosti.

Junija že vedeli, septembra šele ukrepali

V začetku oktobra je namreč do medijev prišla novica, da je inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin septembra izvedla poseben nadzor nad uporabo aditiva iz skupine sulfitov, potem ko je junija prisotnost aditiva iz te skupine ugotovila v petih vzorcih mesnih pripravkov v mesnicah trgovskih verig.

Zaradi poznega obveščanja javnosti o ugotovljenem nedovoljenem aditivu v mesnih pripravkih se je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano Aleksandra Pivec odločila za uvedbo notranjega nadzora v upravi za varno hrano.

Mleto meso Slovenija "O spornem mesu smo bili obveščeni šele septembra"

Sindikata na različnih bregovih

Obenem prihaja do nezadovoljstva z delovanjem uprave. Pristojni namreč že leta napovedujejo reorganizacijo uprave, glede katere pa sta sindikat zaposlenih na kmetijskem ministrstvu in Sindikat veterinarjev Slovenije na nasprotnih bregovih.

Sindikat veterinarjev meni, da je uprava za varno hrano ustrezno organizirana in da bi prenos dela uprave neposredno pod ministrstvo, kot ga predlaga ministrica in mu nasprotuje vodstvo uprave, pomenil konflikt interesov. Stališče sindikata zaposlenih na kmetijskem ministrstvu pa je, da je sedanja organiziranost preveč podrejena veterini, medtem ko so druge stroke zapostavljene.

Predsednica Sindikata veterinarjev Slovenije Nataša Ajdič je danes za Radio Slovenija sicer zagotovila, da dogajanje ne vpliva na delo inšpektorjev, ki še naprej delajo strokovno po svojih najboljših močeh.

Čevapčiči Slovenija Zato niste izvedeli za sporne čevapčiče

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Avatar Leon
  Leon 19:54 20.november 2019.

  Pričakoval sem ,da se bo oglasila tudi ZPS , ki ščiti slovenske potrošnike -baje ! Čas je ,da počistijo svinjarijo ,ki se je nabrala v naši prehrambeni industriji .

 • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 07:11 20.november 2019.

  Končno.

 • Avatar Leon
  Leon 19:18 19.november 2019.

  Zakaj se ni zganilo državno tožilstvo ? Kdo odloča o delu pravobranilstva v Sloveniji ?