Slovenija
19725 ogledov

Vlada spremenila odlok o karanteni

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Profimedia
Vlada je na dopisni seji sprejela spremembe Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah.

Vročanje odločb o karanteni bo na mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko ter na letališču Brnik potekalo le med 6. in 22. uro. Izjema je mejni prehod Obrežje, kjer bodo uslužbenci ministrstva za zdravje, ki so pristojni za izdajo in vročanje odločb, prisotni 24 ur na dan. 

Še naprej bodo osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb o karanteni, vstopale v Slovenijo le na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane na meji s Hrvaško, Pince na meji z Madžarsko in mejni prehod za mednarodni zračni promet Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik).

Na kontrolnih točkah z Avstrijo in Italijo ter na letališčih Edvarda Rusjana Maribor in Portorož bo podatke zbrala policija in jih posredovala Ministrstvu za zdravje, ki bo odločbo o karanteni vročilo na naslovu prebivališča ali naslovu, kjer bo oseba prestajala karanteno v Sloveniji.

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Vlada načrtuje spremembe pri testiranju ljudi na covid-19

Brez teh potrdil ne bo šlo

Vlada je tudi jasneje določila, katera dokazila mora oseba predložiti mejnim organom, da dokaže, da ne prihaja iz držav z epidemiološko visokim tveganjem, ki so uvrščene na rdeči seznam. Kot dokazila tako štejejo na primer originalni račun za plačilo nastanitve, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je oseba bivala, uradni seznam posadke v primeru najema plovila oziroma drugo primerno dokazilo. 

Informacije, katere države so na rdečem, rumenem in zelenem seznamu ter kaj to pomeni za tiste, ki prehajajo državno mejo, najdete tukaj. 

Novost za dvolastnike ali najemnike zemljišč v obmejnem območju

Po novem izjemi v 14. točki 1. odstavka 10. člena odloka (to je oseba, ki je dvolastnik ali najemnik zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje in prehaja državno mejo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del) ob vstopu ne bo treba predložiti negativnega testa na COVID-19.

Odlok bo začel veljati dan dan po objavi v uradnem listu.

Covid-19, Hrvaška Slovenija To so najbolj nevarni kraji za okužbo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
 • Avatar stoychi
  stoychi 11:42 08.julij 2020.

  zdaj, ko prihaja drugi val covid-19 je ogled tega videa in to skoraj obvezno branje; https://www.facebook.com/stojakovic.marija/videos/10223205968240216/UzpfSTEwMDAwNjM1OTA0NzYzOTpWSzoxODEwMjA4MjYyNDUwMzIy/

 • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 07:41 08.julij 2020.

  Ne blebetajte, gre v glavnem za Bosance in Srbe, ki se vračajo iz res nevarnih krajev.

 • SonnyBlack 07:30 08.julij 2020.

  nepokorscina vseh nas...bi bil edini pravilni odgovor... ce jih je tak strah za vse nas...se naj skrijejo v svoje luknje...samo jih je zgleda strah pred vsemi nami...