Slovenija
26745 ogledov

Novosti pri starševskem dopustu in pomoči ob rojstvu otrok

Otroški voziček Profimedias
Ministrstvo za delo razmišlja o spremembah glede starševskega varstva in nekaterih družinskih prejemkov ...

Po tem ko je z gospodarsko rastjo država sprostila nekatere socialne transfere in plačan očetovski dopust, ki ga je omejila z zloglasnim varčevalnim ZUJF-om, zdaj napoveduje dodatne spremembe.

Če ima država enkrat ukrepe, ki imajo negativen demografski učinek, je po navedbah ministrstva pod vodstvom Anje Kopač Mrak, potrebno še precej časa, leta ali celo desetletja, da se te učinki odpravijo ali celo sprejmejo novi ukrepi, ki bi potencialno delovali stimulativno na odločanje za družino ali povečanje družine. "Za nadaljnje doseganje sprememb na področju rodnosti je torej treba vzpostaviti stanje pred sprejetjem ZUJF in izboljšati razmere za mlade družine," v predlogu novega zakona izpostavljajo na ministrstvu za delo, ki je zakon dalo v javno razpravo.

Kako je s pomočjo ob rojstvu otrok in dodatku za veliko družino?

Med ključnimi spremembami, ki jih tako napoveduje novela, je tako ukinitev cenzusa za upravičenost do pomoči ob rojstvu otroka in pri dodatku za veliko družino. Pomoč ob rojstvu otrok, ki je bila trenutno omejena na raven 6. razreda otroškega dodatka oziroma 64 odstotkov povprečne mesečne plače na osebo, bo tako pripadla vsem, saj gre po mnenju piscev zakonodaje za "univerzalno pravico, namenjeno staršem vseh novorojenčkov ne glede na materialni položaj družine". Ta pomoč za nakup opreme znaša 280 evrov.

Namesto sedanjega nadomestila za vinjeto, zakon sistemsko ureja pravico do pomoči pri nakupu vinjete za velike družine.

Novorojenček. Slovenija Oče ima po carskem rezu pravico do bolniškega dopusta za nego matere

Spremembe tudi pri očetovskem dopustu in starševskem pri posvojitvah

Če bo zakon sprejet, se obeta tudi nekaj novosti pri izrabi očetovskega dopusta, a skupno število dni ostaja 30 dni.

Očetje bodo lahko izrabili vseh 30 dni očetovskega dopusta skupaj, na primer takoj ob rojstvu otroka. Najmanj 15 dni morajo izrabiti kadarkoli od rojstva otroka do najkasneje en mesec po poteku starševskega dopusta v strnjenem nizu, preostanek pa do končanega prvega razreda osnovne šole.

Odločba bo predvidoma veljala za očete, katerih otrok bodo rojeni po 1. januarju 2018.

S predlagano novelo se uvaja tudi 30 dni starševskega dopusta za posvojitelje ali osebe, ki ji je otrok zaupan v vzgojo in varstvo z namenom posvojitve v skladu s predpisi, čeprav je že zaključil prvi razred osnovne šole in je mlajši od 15 let. Slednje do zdaj namreč ni bilo mogoče.

barbara.erzen@zurnal24.si

dojiva se Očetje Slovenija Da bi lahko šli tudi prekarci na očetovski dopust
Komentarjev 2
  • Majazmaja 09:42 01.september 2017.

    Nateg :) Tako kot plača 2k eur pri Akrapoviču na traku :)

  • Tine123 19:37 31.avgust 2017.

    Samo manjša primerjava, uradno preverjena. Družina, kjer ima mati rusko državljanstvo, neglede na to , kje v svetu živi, dobi za drugega otroka 8.000 EUR. Denar seveda ni pomemben, otrok je bogastvo, vendar samo intermeco, kdo spoštuje svoje državljane!

Sorodne novice