Slovenija
10822 ogledov

O dronih in avtomatskem beleženju podatkov bo odločalo še ustavno sodišče

Avtomatska prepoznava tablic vozil B Christopher / Alamy / Profimedia
Varuhinja človekovih pravic meni, da je podlaga za uporabo dronov, tehničnih sredstev za optično prepoznavo registrskih tablic in beleženje beleženje podatkov letalskih potnikov (PNR) neustavna. Policija bi jih sicer lahko že uporabljala.

Varuhinja človekovih pravic RS Vlasta Nussdorfer je danes - tudi po pozivu skupine državljanov in informacijske pooblaščenke - vložila zahtevo za oceno ustavnosti novih 112. a, četrtega odstavka 113. in 114. a člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije. Gre torej za uporabo dronov, tehničnih sredstev za optično prepoznavo registrskih tablic in beleženje beleženje podatkov letalskih potnikov (PNR).

Policija ve, kam potujete na dopust ...

Policiji je pooblastila že februarja s sprejetjem zakona podelil državni zbor. V tem mesecu pa so tudi začeli z zbiranjem letalskih podatkov na letih Adrie Airways, če letite iz Evropske unije ali iz tretjih držav priletite v Slovenijo. Vaše osebne podatke - pravzaprav gre za vse podatke, ki jih ob nakupu karte in pred vkrcanje posredujete - pa bodo še pred vašim prihodom tiralično preverili in za zdaj hranili še naslednji dve leti in pol ...

Letališče Brnik Pozor! Slovenija Od danes naprej v veljavi beleženje podatkov letalskih potnikov (PNR)

Varuhinja meni, da gre za kršenje varstva osebnih podatkov po 38. členu ustave, saj je pomenska odprtost pri definicijah "informacije o potnikih, ki pogosto letijo" in "druge morebitne posebnosti, povezane s potovanjem potnika" prevelika. Varuh pa je tudi mnenja, da neskladnosti z ustavo izhajajo iz kataloga "terorističnihin drugih hudih kaznivih dejanj' iz osmega odstavka 112a. člena, zaradi preprečevanja, odkrivanja, preiskovanja in pregona katerih se policiji dovoljuje zbiranje in obdelovanje podatkov.

Pomenska odprtost tega, kateri podatki se zbirajo, naj bi bila tako prevelika.

Ker je policija vse tri dodatne pristojnosti lahko začne uporabljati pol leta po veljavnosti zakona, kar se je zgodilo 14. septembra, varuhinja ustavnemu sodišču predlaga tudi prednostno obravnavo in da do končne odločitve zadrži izvrševanje relevantnih delov.

Tehničnih sredstev za optično zaznavo registrskih tablic policija zaenkrat še nima, a strokovne službe že pripravljajo razpis in zahteve za prilagoditev policijskega informacijskega sistema.

Pri tem je stališče Varuha, da četrti odstavek 113. člena ZNPPol prekomerno posega v pravico iz 38. člena ustave, ker koristi z njim zasledovanega cilja niso v sorazmerju z množičnostjo posegov v navedeno človekovo pravico, do katerih lahko pri izvrševanju nadzora, ki ga z navedeno tehnologijo omogoča, dejansko prihaja. "Dejansko torej, tak kot je, policiji omogoča množičen nadzor, ne da bi bile pri tem zanj izkazane še sorazmerne legitimne koristi družbe.

Registrska tablica Predlog policije Avto Naša policija želi avtomatsko brati registrske tablice

Varuhinja: Vsaka uporaba je lahko 'dokazovanja' tega ali onega kaznivega dejanja

Podobno kot za opremo za optično prepoznavo tablic je v pripravi tudi razpis za nakup novih brezpilotnikov.

A varuhinja ob tem meni, da je zdaj z zakonom dovoljeno poseganje v ustavno zagotovljeno zasebnost opredeljeno na tako izrazito splošen način, da ne more več biti zadoščeno iz ustave izhajajoči zahtevi po sorazmernosti s koristmi. V tej zvezi Varuh kot najbolj kritično vidi tretjo alinejo drugega odstavka 114a. člena, po kateri je uporaba brezpilotnih zrakoplovov zaradi zbiranja podatkov dovoljena tudi "za dokazovanje kaznivih dejanj in prekrškov in identificiranje kršiteljev oziroma storilcev (prvi odstavek 113. člena tega zakona)".

Tako rekoč glede sleherne uporabe brezpilotnega zrakoplova se bo po mnenju varuhinje namreč mogoče sklicevati na to, da gre vendarle za napore v smeri 'dokazovanja' tega ali onega kaznivega dejanja ali pa tega ali onega prekrška.

Avtomatska prepoznava tablic vozil Slovenija Intenzivne priprave policije na uporabo novih pooblastil

Informacijska pooblaščenka našteva še druge vprašljive določbe ...

Informacijska pooblaščenka (IP) Mojca Prelesnik je v izjavi za javnost vložitev zahteve za oceno ustavnosti pozdravila in dodala, da so predlagatelja zakona in zakonodajalca večkrat opozorili, da številne spremembe iz zakona "v resnici pomenijo uzakonitev možnosti prekomernih in nedopustnih oblik množičnega nadzora nad posamezniki brez ustreznih omejitev in varovalk".

Poleg zgoraj izpostavljenih pomislekov pa je informacijska pooblaščenka opozorila še na sporno znižanje pogojev za razpis ukrepa prikrite in namenske kontrole za posameznika v Schengenskem informacijskem sistemu, kar bo lahko povzročilo, da bodo na seznamu vpisane tudi nedolžne osebe. Te bodo posledično ob kakršnemkoli potovanju znotraj EU vedno deležne poostrenega policijskega nadzora, brez vsakršnega pojasnila, zakaj. Prav tako po mnenju IP ni sprejemljiva ureditev, ki daje splošno podlago za zbiranje biometrijskih podatkov (torej za fotografiranje, odvzem prstnih odtisov, brisov idr.) vsakogar.

Komentarjev 9
  • Lavdan 15:29 23.september 2017.

    Nikamor ne moreš, da te ne bi snemali. A iz te kopice podatkov in slik lahko zasledujejo kriminalce. Če si navaden zemljan, pa jim tvoje slike in podatki delajo samo zmedo. Ko bo dron padel komu na glavo, bodo nehali z njimi.

  • marialorca 07:58 23.september 2017.

    "Policija ve, kam potujete na dopust ..." PA KAJ! Vsak dopust si pošteno prislužim in plačam iz svojega žepa.

  • maresem 20:34 22.september 2017.

    Raje naj kontrolirajo in sledijo islamistične migrante, ki okupirajo SLO in EU, nam pa naj pustijo še ta kanček svobode, ki vsak dan izginja..