Slovenija
5467 ogledov

O Popovičevi pritožbi odločajo ljudje, ki so od njega odvisni

Boris Popovič Nataša Ručna
V si člani volilne komisije povezani z občino oziroma Popovičem.

Koprska volilna komisija bo ugovor Borisa Popoviča z zahtevo po ponovnem štetju obravnavala na današnji seji, ki se bo začela ob 16. uri. Po končnih neuradnih izidih je Aleš Bržan Popoviča v drugem krogu prehitel za sedem glasov. Pritožil se je tudi Aleš Bržan, ki opozarja na neskladja med zapisniki in izdanimi glasovnicami. 

Boris Popovič Slovenija Padec Borisa Popoviča. "Bržan nima pojma, poglejte ga!"

Popovič je poraz v nedeljo zvečer, ko je imel Bržan 12 glasov prednosti, najprej priznal. Po štetju glasov, ki so prispeli po pošti, ko je Bržan ohranil prednost sedmih glasov, je njegov odvetnik Franci Matoz vložil ugovor z zahtevo po ponovnem štetju vseh glasov na vseh voliščih v občini. Pri tem se je skliceval na sodno prakso v primerih tako tesnih izidov, poleg tega pa so zaznali vrsto nepravilnosti. 

Z "I love you" volja jasno izražena?

Matoz trdi, da so štirim volilcem kratili pravico do glasovanja na domu, omenja napake na voliščih, in navaja primere glasovnic, ki so bile označene kot neveljavne, čeprav je po Matozovem mnenju volja volilca jasno izražena. “Imamo primer glasovnice brez obkroženega kandidata, vendar je ob Popovičevem imenu nekdo napisal Love you. To je jasno izražena volja, saj je tudi ustavno sodišče v podobnem primeru pred leti odločilo, da ni treba biti strogo formalen, temveč je stvar interpretacije posamezne glasovnice. V še enem primeru nekdo zopet ni obkrožil kandidata, a je na listič zapisal, da bi želel, da je župan tudi v prihodnje Boris Popovič. Tudi tukaj je brez dvoma jasno izražena volja,” je po poročanju Primorskih novic prepričan Matoz.

Za Bržana je skupno glasovalo 13.921 volivcev, za Popoviča pa 13.914.

Možna tudi ponovitev volitev

Občinska volilna komisija lahko ugovoru ugodi v celoti ali delno, ali pa ga v celoti zavrne, kar pomeni, da se lahko komisija odloči ali za ponovno štetje glasovnic samo na določenih voliščih ali pa da ponovno pregleda samo neveljavne glasovnice. V skrajnem primeru je možno tudi, da bi komisija odredila ponovitev volitev.

Bržan je v prvem odzivu na ugovor obžaloval, da se protikandidat ni sprijaznil s porazom.

V primeru, da bi občinska volilna komisija ugovor zavrnila, ima Popovič sicer še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati. Če niti mestni svet ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik.

O Popovičevi pritožbi bodo odločali njegovi ljudje

O Popovičevi pritožbi bodo odločali predsednik komisije Miloš Senčur, tudi vodja strokovne službe Združenja mestnih občin, ki ima sedež v koprski občinski stavbi, Tomaž Bele nekdanji predsednik koprskega nogometnega kluba, Breda Bajec, ki je vrsto let zaposlena na koprski občini in Marko Vidnjevič, ki je šest let svetovalec koprskega župana, njegova zaposlitev v občini pa je vezana na mandat Popoviča, poroča RTV Slovenija. 

Služba vlade za lokalno samoupravo je pred leti pripravila mnenje, da imenovanje člana volilne komisije, ki je hkrati zaposlen v občinski upravi, ni v neskladju z zakonom. Vendar tudi dodala, da se lahko pojavi dvom o nepristranskosti v primerih morebitnih pritožb zaradi domnevnih kršitev volilnih opravil na dan glasovanja ali nepravilnosti na voliščih. 

Čeprav so torej vsi člani povezani s koprsko občino in aktualnim županom, pri njihovem imenovanju pred letom dni nihče od občinskih svetnikov, tudi tistih iz vrst opozicije, ni bil proti. 

Komentarjev 12
  • Avatar Donnawasta
    Donnawasta 23:14 06.december 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top

  • mefisto 18:34 06.december 2018.

    Znova se je skoraj pokazalo, da ni pomembno, kako se voli. Važno je samo, kdo šteje glasovnice.

  • kladu 15:38 06.december 2018.

    JA SLABA LUČ ZA POPOVIČA IN MATOZA ,PRIMORCI UREDITE ZADEVE V KOPRU SAJ STE POKONČNI LJUDJE...NE BOJTE SE MATOZA IN POPOVIČA!!!!