Slovenija
20 ogledov

Ob zlomu evra Nemci ob polovico

Upokojenci in družina Anže Petkovšek
Vse glasnejši so analitiki, ki napovedujejo uresničitev najbolj črnega scenarija, propad evra. V tem primeru bi Nemci izgubili polovico svojega premoženja, Hrvati pa tretjino.

Analitiki napovedujejo konec evra in razdelitev evroobmočja na dva dela, močnejši severnoevropski in slabši južni evro. Najuglednejši nemški ekonomisti so izračunali, da bi vsak Nemec v prvem letu po izstopu iz evroobmočja izgubil od šest do osem tisoč evrov, v naslednjih letih do umiritve razmer pa še od 3500 do 4500 evrov.

Večernji list, ki se sklicuje na nemški Der Spiegel, navaja, da naj bi bilo to več, kot bi jih stalo reševanje Grčije, Portugalske in Irske. "Reševanje teh treh držav bi vsakega Nemca stalo samo tisoč evrov, enkraten znesek brez dodatnih stroškov," navaja nemški časnik.

Hrvaška in Slovenija v slabši skupini

Če bi prišlo do razdelitve evra na močnega in šibkega, bi najverjetneje tako Slovenija kot Hrvaška padli v slednjo skupino. Makroekonomist z zagrebške ekonomske fakultete Ante Babić je izračunal, da bi "bogati del" izgubil polovico bogastva, medtem ko bi Hrvati izgubili tretjino. 

Posledice razpada evra bi bile nepredstavljive za vso Evropo, zato je Babić prepričan, da bosta Nemčija in Francija vse sile usmerili v rešitev skupne valute. Babić rešitev vidi v enotni fiskalni politiki v Evropski uniji.

Glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić je prepričan, da bo evroobmočje v sedanji obliki preživelo krizo. "Nekateri bodo morali izstopiti iz evroobmočja, bodisi prostovoljno bodisi prisilno," opozarja.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 11:06 02.december 2011.

    Za krepat . Kaj si tile Hrvati mislijo. Da če so prišli v EU na mala vrata in z restrikcijami, da bodo dobili € i Shengen avtomatično. Do drugega sploh prišli ne bodo, ker se bo prej EU meja pomaknila ...prikaži veča na Vzhod. Do € pa tudi ne , vsaj je po njihovi zadolženosti to nemogoče !

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 21:01 01.december 2011.

    Ajaaa saj res Hrvati imajo Evro - tocno ja! Kaj to je zato ker imate serverje za tole stran na Hrvaskem?

  • aaarri 13:20 01.december 2011.

    zelo težko si predstavljam, kako bi hrvati s svojimi kunami padli v "skupino šibkega evra"...