Slovenija
6479 ogledov

Obeta se dodaten dan dopusta

Pisarna Profimedias
Po novem predlogu, ki je bil vložen v parlamentarni postopek, bi bilo 20.000 ljudi upravičenih do dodatnega dne dopusta.

Poslanka SMC Mateja Udovč je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o delavcih v državnih organih, s katero bi odpravili neskladja pri priznavanju dodatnih dni dopusta uslužbencem državnih organov. Tako bi bili vsi uslužbenci javnega sektorja upravičeni do dodatnega dneva dopusta na leto za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let.

Trenutna zakonska ureditev drugače obravnava uslužbence v javni upravi, ki imajo otroke do 15 let, in ostale v javnem sektorju. Za zaposlene v državni upravi velja 38. člen zakona o delavcih v državnih organih, ki določa, da ima delavec pravico do povečanega dopusta največ za tri dni ne glede na število otrok v starosti do 10 let in ne glede na ostale kriterije.

Medtem pa ostali deli javnega sektorja opredeljujejo dodatne dni dopusta po kriterijih kolektivnih pogodb, pravilnikih, sklepih, ki povzemajo zakon o delovnih razmerjih in imajo tako pravico do dneva dopusta na leto za vsakega otroka do 15. leta starosti. Nekatere panoge imajo še bolj ugodne pogoje, je pojasnila Udovčeva.

koledar Potovanja Popotnik Kako z devetimi dnevi dopusta do 25 dni potepanja

Koliko dopusta ima, odvisno od tega, kje je zaposlen

To v praksi pomeni, da delavci v državni upravi ne more dobiti dodatnega dneva dopusta za otroka, ker imajo že izpolnjene ostale kriterije po 38. členu zakona. Posledično imajo delavci na enakih oz. primerljivih delovnih mestih drugačne pravice glede na to, ali so zaposleni na ministrstvu ali občini ali pa v javnem zavodu, čeprav so vsi financirani iz javnih sredstev, je opozorila.

Udovčeva predlaga, da se zakon o delavcih v državnih organih poenoti z zakonom o delovnih razmerjih in se v 38. člen zakona o delavcih v državnih organih doda besedilo, da se delavcu letni dopust poveča za en dan za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let.

Prav tako predlaga dopolnitev 39. člena omenjenega zakona, s katerim bi jasneje določili upravičenje za povečanje dodatnih dni dopusta za vse invalide in delavce, ki negujejo in varujejo otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo. Upravičenci bi lahko pravico uveljavljali z odločbo centra za socialno delo.

Delavec v proizvodnji Odpoved Slovenija Kako je z dopustom v primeru odpovedi

Predlog bi lahko obravnavali že januarja

Predlaga obravnavo zakona po skrajšanem postopku, kar pomeni, da bi ga lahko obravnavali že na januarski seji DZ. Tako bi bilo na novo že v prihodnjem letu upravičenih do dodatnih dni dopusta na račun otrok okoli 20.000 ljudi.

Udovčeva pravi, da je naletela na visoko podporo sindikatov državnih organov, policijskih sindikatov, Pergama, sindikatov carinikov, vojske, pravosodnih policistov in tudi sindikata uslužbencev v DZ.

Prav tako so predlog novele podprli kolegi iz poslanske skupine SMC ter poslanci LMŠ in SD. Podpore v opozicijskih poslanskih skupinah ni preverjala, verjame in upa pa, da bodo predlog novele podprli tudi drugi poslanci.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • NeAnonimni 15:30 05.december 2019.

    Če pride praznik na soboto ali nedeljo, naj se ta dela prosti dan prestavi na najbližji delovni dan. Drugo je bv.