Slovenija
361 ogledov

Obletnica najhujše letalske nesreče

Spominska slovesnost ob 30. letnici letalske nesreče na Korziki.
1/12
Anže Petkovšek
Pred 30 leti je na Korziki strmoglavilo letalo slovenskega prevoznika s 180 ljudmi na krovu. Na ljubljanskih Žalah bo spominska slovesnost s polaganjem venca.

Letalo DC-9 McDonnel Douglas slovenskega prevoznika Inex-Adria je 1. decembra zjutraj poletelo z letališča Brnik proti Korziki. Tik pred pristankom v Ajacciu je treščilo v 1365 metrov visoko goro San Pietro. Umrlo je vseh 173 potnikov in sedem članov posadke.

Preiskava je pokazala, da je do nesreče pripeljal splet okoliščin. Med drugim naj bi v kontrolnem stolpu na letališču Ajaccio napačno sklepali, da je letalo že nad morjem, medtem ko je bilo to še vedno nad gorami. Posadka se tudi ni takoj odzvala na alarm za bližino tal, poleg tega pa ni poznala letališča, saj je bil to prvi polet Adrie na Korziko, piše na spletni strani Wikipedia.

Ostanke odstranili po 27 letih

Na gori San Pietro so po nesreči ostali številni ostanki razbitin letala, pa tudi osebni predmeti ponesrečenih. Maja 2008 je stekla organizirana akcija čiščenja območja nesreče ter odstranjevanja letalskih razbitin in drugih ostankov nesreče na gori, med katero je okoli 60 slovenskih reševalcev odstranilo okoli 27 ton odpadkov.

Ob zaključku akcije so na gori San Pietro in v vasi Petreto-Bicchisano pripravili spominsko slovesnost. Na gori so ob navzočnosti predstavnikov slovenske vlade in svojcev žrtev tudi odkrili spominsko obeležje.

Poklon žrtvam

Ob obletnici nesreče se bodo žrtvam na ljubljanskih Žalah poklonili predstavniki Mestne občine Ljubljana, Adrie Airways in Kompasa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.