Slovenija
22 ogledov

Obnova končana predvidoma leta 2010

Log pod Mangartom si še danes ni opomogel po katastrofi. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Ob osmi obletnici katastrofalnega plazu Stovže, ki je zasul več kot deset hiš in pod seboj pokopal sedem ljudi, je Log pod Mangartom obiskal minister za okolje Janez Podobnik.
"Življenje v Logu pod Mangartom je varno. Država je skupaj s svojimi institucijami storila vse, da je po največji naravni nesreči v nekaj zadnjih stoletjih prinesla novo življenje in upanje v vas," je kakim 20 Ložanom, ki so se ob današnji obletnici plazu zbrali v hotelu Šola, dejal minister Janez Podobnik.

Log pod Mangartom je z izvedenimi ukrepi danes bistveno varnejši kot pred sprožitvijo plazu, ga je dopolnil vodja sektorja sanacij naravnih in drugih nesreč na okoljskem ministrstvu Ervin Vivoda. "V zadnjih šestih letih na plazišču ni zaznati premikov površine ali globinskih premikov, ki bi nakazovali na možno proženje ali možnost proženja obsežnejšega plazu," je pojasnil. Na pobočju Stovže sicer obstaja potencialna nevarnost zdrsa treh milijonov kubičnih metrov materiala, je dodal.

 
 

Življenje v Logu pod Mangartom je varno. Država je skupaj s svojimi institucijami storila vse, da je po največji naravni nesreči v zadnjih nekaj stoletjih prinesla novo življenje in upanje v vas.

Janez Podobnik, minister za okolje

 
Za odpravo posledic 15,8 milijona evrov
Država je v osmih letih za odpravo posledic plazu Stovže in nadomestne gradnje ter komunalno infrastrukturo v Logu pod Mangartom namenila 15,8 milijona evrov. Za dokončanje vseh z lokacijskim načrtom opredeljenih ureditev bi potrebovali še 13,3 milijona evrov, navajajo na ministrstvu za okolje in prostor.

Obnova naj bi se tako končala v dveh letih, ob morebitnih težavah pri zagotavljanju proračunskega denarja (kar bi lahko povzročila recesija) pa kakšno leto pozneje, je prepričan bovški župan Danijel Krivec.

Log pod Mangartom bo v torek obiskal tudi predsednik Danilo Türk, ki se bo nato v Bovcu s tamkajšnjim županom Danijelom Krivcem pogovarjal o razvojnih načrtih, cestnih povezavah, popotresni obnovi in projektu Kanin, so sporočili iz Občine Bovec.

Plaz izpod Mangartske planine se je utrgal ponoči 17. novembra leta 2000. Ogromna gmota murastega toka je z veliko hitrostjo zdrsnila po pobočju in po strugi Predelice pridrvela v Log pod Mangartom, kjer je zasula več hiš. V plazu, ki je močno zarezal v naravo in življenja Ložanov, je življenje izgubilo sedem ljudi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.