Slovenija
97 ogledov

Očetu deklice odvzeli prostost

zloraba punčka iStockphoto
Policija je odvzela prostost očetu štiriletne deklice s Koroške. Deklice v hišni preiskavi niso našli. Bila naj bi v tujini.

Na celjski policijski upravi so potrdili neuradne informacije, da se je v jutranjih urah začela hišna preiskava pri očetu štiriletne deklice, ki jo policija neuspešno išče že od začetka marca. Na naslovu stanovanjske hiše v Mežici so policisti odvzeli prostost očetu, deklice pa v hišni preiskavi, ki jo je odredilo okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu, niso našli.

"Oče deklico še vedno zadržuje na neznanem mestu in ji z nezakonitimi ravnanji preprečuje stike z materjo ter vsemi strokovnimi osebami, ki morajo biti vključene pri razvoju otroka," je pojasnila Milena Tribulin s PU Celje. "Deklico je izročil iz socialnega okolja, s čimer povzroča poslabšanje njenega duševnega in telesnega razvoja."

Po nekaterih informacijah naj bi se deklica nahajala v tujini, zato naj bi policisti za pomoč že prosili tudi kolege iz tujine.

Oče trenutno ostaja v policijskem pridržanju do zaslišanja pred preiskovalnim sodnikom, ki se bo odločil o nadaljnjih ukrepih. Zaradi zadrževanja mladoletne osebe mu grozi zaporna kazen od enega do petih let.

Munc: Izpolnili so se največji strahovi

Matic Munc iz Svetovalnice Akcija! je dejal, da so se izpolnili njegovi največji strahovi, da bo "policija sledila neutemeljenim izjavam v medijih, predvsem odvetnika Mirana Kosa in žal posledično tudi ministra za pravosodje Aleša Zalarja, da gre za 'ugrabitev' deklice". "Po nasilnem poskusu izvršbe ob prisotnosti večjega števila uniformiranih policistov pred meseci je to nov poskus pritiska na očeta deklice," je dejal.

Po njegovi oceni je policija danes storila veliko napako in kršila zakonodajo. "Oče je želel pri hišni preiskavi za pričo imeti našo svetovalko Natalijo Markač, a policija ji tega ni dovolila," je povedal. Namesto nje je s seboj pripeljala dve priči, ki ju je, kot pavi Munc "nekje pobrala in zanje trdila, da sta neodvisni". Zaradi tega bi lahko imel oče, če se priči izkažeta za neverodostojni, pozneje v postopku težave.

Neuspešna izvršba

Spomnimo, sodišče je lani odločilo, da mora oče deklico izročiti materi. Ker deklice zaradi suma, da jo spolno zlorablja materin oče, ni želel izročiti, je četrtega marca letos potekala sodna izvršba, pri kateri je sodelovala tudi policija. Deklice na očetovem domu takrat niso našli.

Policijska preiskava obtožb o spolni zlorabi ni potrdila, tožilstvo v Slovenj Gradcu pa je očetovo ovadbo zavrglo. Pregon kot subsidiarni tožilec od tedaj naprej nadaljuje oče, ki poskuša zbrati dokaze in dopolnitev izvedenskega mnenja.

"Pristojno sodišče namreč zavrača izdajo začasne odredbe, na podlagi katere bi deklico lahko na varen način prepeljali k izvedenkam in ustrezno pregledali in testirali," so zapisali v Svetovalnici Akcija! "Mnenje bi bilo v takšnem primeru dopolnjeno in kazenski pregon bi se lahko nadaljeval po uradni dolžnosti." Zlorabe deklice delno izvedensko mnenje, na podlagi katerega je temeljila odločitev sodišča, ni ne potrdilo ne izključilo.

Kje je deklica?

Kje je deklica, ni znano. Kot je prejšnji mesec dejal Munc, ki dekličine lokacije ne pozna, je ta na varnem. "Vsak otrok potrebuje varno okolje in tudi koroška deklica ga ima," je takrat dejal. Enako je prepričan tudi danes.

Odvetnik matere Miran Kos je prejšnji mesec očeta pozval, naj deklico izroči materi, saj naj bi deklici vsak dan, ko je izolirana od okolja in ko ne vidi svoje matere, škodoval.

Komentarjev 2
  • Klosar Klosarko 19:04 22.junij 2011.

    Če bi jaz bil ta oče, bi obiskal osebno obiskal tistega sodnika, ki se je podpisal pod tole odločbo in se z nim 'pogovoril' na 4 oči! Za veliko večino vsega sranja, ki se dogaja v tej 'pravni' državi je ...prikaži veče krivo do temeljev gnilo sodstvo!

  • VERITA 13:07 22.junij 2011.

    Slovenija se spreminja v pravo policijsko državo, kjer lahko pričakujemo samo še to, da si bomo morali prilepiti na usta lepilni trak, da nam bo s tem onemogočeno, po ustavi zajamčeno svobodno in demokratično izražanje. Kam drvi ta država? Ali ...prikaži večli smo se zato osamosvajali in bomo sedaj veličastno praznovali ves teden? Fuj, sramota, niti na eno proslavo ne grem!