Slovenija
8002 ogledov

Od danes naprej morajo biti sesalniki tišji in šibkejši od 900 W

Sesalci Victor Kuznetsov / Alamy / Profimedia
Od danes naprej veljajo nova pravila evropske uredbe, ki omejuje tudi moč in glasnost sesalnikov.

Od 1. septembra dalje je na območju Evropske unije prepovedano izdelovati ali uvažati sesalnike močnejše od 900 W, gre za uveljavitev evropskih pravil iz uredbe, ki je že leta 2014 omejila moč sesalnikov na 1.600 W.

Sesalniki za prah pa morajo imeti, tako evropska direktiva, na škatlah zapisan tudi energijski razred ter razred učinkovitosti čiščenja, v katerega naprava sodi.

Kaj to pomeni na potrošnike?

V Bruslju so uredbo predstavili že leta 2013, saj se je - kot so navedli - izkazalo, da imajo potrošniki premalo informaciji o povezavi med močjo in učinkovitostjo čiščenja sesalnikov. Večina jih za merilo pri učinkovitosti gleda prav moč.

"V zadnjih nekaj desetletjih so trg preplavile poceni in močne, a neučinkovite naprave, ki se jih uvaža predvsem s Kitajske. Posledica tega je, da se je potrošnja energije, ki jo porabijo sesalci, več kot podvojila," so ob sprejemanju navedli pri Evropski komisiji. Podobno je že večkrat izpostavila tudi slovenska zveza potrošnikov: "Višja moč sama po sebi ne pomeni tudi boljšega čiščenja. Priključna moč pove le, koliko energije sesalnik porabi v časovni enoti. To potrjujejo tudi primerjalni testi, ki jih izvajamo potrošniške organizacije."


Kakšna so nova pravila? Od 1. septembra 2017 mora biti nazivna vhodna moč sesalnikov manjša od 900 W, povečuje pa se tudi zmogljivost pobiranja prahu na preprogi, ki mora biti po novem večja ali enaka 0,75, zmogljivost pobiranja prahu na trdih tleh pa mora biti večja ali enaka 0,98. Izpust prahu ne sme presegati 1,00 odstotka. Nivo zvokovne moči pa mora biti manjši ali enak 80 dB(A).

Omenjena merila sicer ne veljajo za sesalnike na vodni filter, talne loščilnike in sesalnike za zunanjo uporabo.


Sprva pritožbe in celo tožbe ...

Sesalniki | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
V samem začetku je več proizvajalcev sesalnikov Evropsko unijo obtožilo oviranja in birokracije. V podjetju Hoover, s sedežem v Južnem Walesu, so zatrjevali, da večina njihovih naprav sodi ravno v kategorijo, ki je odslej prepovedana. Družba Dyson pa je pravila skušala izpodbijati na sodišču, saj je menila, da uredba daje prednost sesalnikom z vrečko pred njihovimi proizvodi. Sodišče EU je njihovo tožbo za ničnost zavrnilo.

Prav nasproto so zdaj pri Boschu pozdravili uvedbo energijske nalepke in povedali, da novosti pomenijo prihranek energije. "Ključni dejavnik pri sesalniku ni le razred energijske učinkovitosti, ampak predvsem razred čiščenja, označen v spodnjem delu nalepke. Prikazan je posebej za preproge in trda tla. Raven hrupa in razred razred emisije prahu – ki prikaže, kako čist je izhodni zrak – sta tudi pomembna dejavnika, ki ju je treba upoštevati pri izbiri sesalnika," so zapisali na svoji spletni strani. Pri Gorenju, ki sicer nima lastne proizvodnje, pa so nam pred tremi leti ob začetku uvajanja sprememb povedali, da so "z direktivo, ki velja za vse ponudnike sesalnikov na območju Evropske unije, že od vsega začetka seznanjeni in so se nanjo tudi ustrezno prilagodili".
 

Popusti na premočne sesalnike

Kljub vsem sprememba, pa je še vedno dovoljena prodaja zalog sesalnikov, ki tem pravilom ne ustrezajo.
 
Na trgovsem centru v Šiški smo tako med okoli dvajsetimi sesalniki še vedno našli dva, ki ne ustrezata novim standardom, ki veljajo od danes. Oba sta bila sicer za tretjino znižana. Podobne popuste smo opazili tudi pri več spletnih trgovcih, ki dostavljajo tudi v Slovenijo.
Sesalniki | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
 
Komentarjev 11
  • peter95 19:53 01.oktober 2017.

    Naj proizvajalci namontirajo kakšno varovalko, ki jo po nakupu izvlečeš in tu je 900W +++, tako kot pri mopedu.

  • jozicamurn 14:38 03.september 2017.

    Reklamiram takoj, ko mi to sranje ne bo povleklo osnovnih malo večjih drobtinic. Zmanjšajo moč motorja in s tem tudi stroškov izdelave slabotnejšega motorja in potem pod pretvezo dobijo hakeljc na katerega se oprejo, da naj bi ta novodobno sranje ...prikaži več imel "večji izkoristek". Prosim, če varstvo potrošnikov naredi test med starejšimi 2500watt sesalniki v rangu 150 eur in med novejšim 900 watt sesalnikom v rangu 150 eur, pa da vidimo!

  • ode 19:35 01.september 2017.

    Kitajske in druge leve znamke sesalnikov kar tekmujejo, na katerem bo označena večja moč - 1500W in celo 2500W, sesalni učinek pa je daleč od tega. Ko pa tak sesalec odpreš, vidiš motorček, ki že na prvi pogled ne more ...prikaži več imeti več kot 700W.