Slovenija
4848 ogledov

Oddajte vlogo za vzdrževanega družinskega člana

družina prosti čas
Podatke zbirajo le še danes, zato poskrbite, da ne boste dolgo čakali na denar.

Danes je zadnji dan za oddajo vloge o vzdrževanih družinskih članih Finančni upravi RS. Obrazec je na voljo na vseh finančnih uradih, na spletni strani finančne uprave. Vlogo lahko pošljete po pošti ali pa jo osebno oddate na pristojnem finančnem uradu. 

Letos se je finančna uprava odločila dodatno spodbuditi tiste, ki bodo vlogo oddali prek sistema eDavki. Za vse te so podaljšali roka za oddajo podatkov, in sicer je zadnji dan za oddajo vloge prek spleta 20. februar. Ob tem pa so dodali še dodatno spodbudo, saj bodo v primeru preplačila dohodnine ti zavezanci vračilo na svoj TRR prejeli nekaj dni prej, kot ostali zavezanci. 

Furs želi dodatno spodbuditi zavezance k elektronski oddaji podatkov tudi z možnostjo uporabe eDavkov brez certifikata. Vsi, ki bodo vlogo oddali na tak način, pa se bodo potegovali tudi za 10.000 evrov nagrade. 

eDavki Slovenija Olajšave za vzdrževane družinske člane: Če oddate preko spleta, FURS obljublja dodatne olajšave

Kaj se bolj splača?

Zavezanci naj pred odločitvijo o tem, kdo bo uveljavljal splošno olajšavo, preigrajo vse možne scenarije. Pri tem naj upoštevajo dve pravili: načeloma se splača olajšavo uveljavljati tistemu od staršev, ki ima višje prihodke, v primeru bolj ali manj enakih dohodkov, pa je najbolje, da oba vpišeta oba otroka in ju vsak kot vzdrževanega družinskega člana upoštevata pol leta. Več o tem v članku Olajšava za otroka: kako jo čim bolje izkoristiti.

Koliko znaša olajšava?

Letna davčna olajšava za prvega vzdrževanega otroka znaša 2.436,92 evra, za drugega 2.649,24 evra in za tretjega 4.419,54 evra. 

Z vsakim dodatnim otrokom se višina olajšave poveča za 1.769,30 evra (mesečno za 147,44 evra) glede na višino olajšave za predhodnega vzdrževanega otroka. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.