Slovenija
48 ogledov

Odganjajo dimnikarje, kličejo gasilce

(Foto: IFP) Žurnal24 main
Zadnji konec tedna, ko so pri nas vladale sibirske razmere, so imeli gasilci polne roke dela z dimniki, v katerih so se v vžigale saje. Dimnikarji pravijo: Ljudje nas ne spustijo zraven.

Pri kurjenju lesa, še posebej, če je ta vlažen, se namreč na stene dimnika kopičijo smolnate saje, ki se lahko v določenih razmerah vžgejo.

Vsaj pred vsako zimsko sezono je zato treba dimnik temeljito očistiti, pravi Janez Miklič iz Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto. Še posebej pomembno pa je, da se dimnik očisti med morebitno menjavo kuriva, torej ko ljudje iz lesa preidejo na kurjenje s kurilnim oljem. Pri izgorevanju slednjega so namreč temperature višje, vžig saj, ki so ostale zaradi lesa, pa zato precej bolj verjeten.

Dimnikarjem zapirajo vrata
A v praksi je zgodba s čiščenjem drugačna, vedo povedati dimnikarji, ki ocenjujejo, da k marsikateremu požaru pripomorejo tudi nepravilne kurilne naprave s prevelikimi kotli, pretiravanje z zapiranjem termostatov ...

"Največkrat se vžge pri strankah, ki redno zavračajo dimnikarske storitve," pravi Jure Špeh iz podjetja Eko dimnik. Po njegovih besedah številni podpisujejo izjave, da ne kurijo na trda goriva, nato pa se poslužujejo ravno lesa. Ob tem Špeh opozarja, da je v skladu z pravilniki treba takšna kurišča in dimnike čistiti do štirikrat na kurilno sezono, ki traja od oktobra do maja, kar je za marsikoga preveč.

Po drugi strani pa Miklič meni, da tudi dimnikarji svojega dela vedno ne opravijo temeljito.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.