Slovenija
19 ogledov

Odgovor Srbije v četrtek

Junijska uredba o zaščiti premoženja delov podjetij s sedežem na ozemlju nekdanj Žurnal24 main
Srbska vlada naj bi v četrtek odgovorila na protestno noto Slovenije zaradi novele uredbe, s katero je omogočena prodaja premoženja podjetij s sedežem v republikah bivše Jugoslavije.

V izjavi za TV Slovenija je slovenski veleposlanik v Beogradu Miroslav Luci dejal, da mu je generalni sekretar srbskega zunanjega ministrstva na srečanju povedal, da "bo v naslednjem tednu podana želja po dnevnem redu“ tega zasedanja, tako da naj bi bilo sklicano čim prej. Poleg diplomatske poti je Luci navedel tudi mednarodne in pravne poti, s pomočjo katerih bo moč iskati rešitve.

Prvih 16 podjetij prodanih

Srbija je uresničila napovedi in, potem ko je sprejela novo uredbo, na dražbi prodala prvih 16 podjetij z območja republik nekdanje Jugoslavije. Po poročanju srbske tiskovne agencije Beta je na dražbi najvišjo ceno doseglo podjetje Semenarna, za katero je družba Fimas odštela 1,1 milijona evrov. Cene preostalih danes prodanih podjetij se niso povzpele nad milijon evrov. Za 875 tisoč evrov je podjetje Mirna trgovina iz Beograda kupilo podjetje Univerzal.

Poleg omenjenih podjetij so na dražbi prodali še podjetja Beoprevoz, Niš herc, Hidrogradnja komerc, Beoinduplati, Kontinentalšped, Energo-beoinženjering, ATM BG, Servis specijalnih vozila, Jugradis, Elektrokovina, Ključ Komerc, Reko, Inles komerc in Srpski opanak.

Čeprav so se lahko deli podjetij iz republik nekdanje Jugoslavije, ki so poslovali na ozemlju Srbije, že leta 1991 osamosvojili, do 19. junija letos ni bilo pravne osnove za privatizacijo, saj podjetja niso mogla vknjižiti lastništva, piše časnik Blic.

Slovenija protestira
Zoper omenjeno uredbo so že protestirale Slovenija, Hrvaška in BiH. Kot je znano, je slovensko zunanje ministrstvo zoper sprejeto uredbo Srbiji poslalo protestno noto, v kateri ugotavlja, da je novela uredbe v nasprotju z določbami priloge G-sporazuma o vprašanjih nasledstva. Izvajanje omenjene novele uredbe bi po oceni zunanjega ministrstva nedvomno povzročilo oškodovanje slovenskih pravnih oseb.

Slovenija je od Srbije zahtevala zadržanje izvajanja novele do novega zasedanja visokih predstavnikov naslednic nekdanje Jugoslavije, ki ga mora sklicati srbska stran. Gospodarska zbornica Slovenije pa je pozvala pristojne slovenske institucije, naj zaščitijo premoženje slovenskih gospodarskih subjektov v Srbiji in skupaj s srbskimi organi poiščejo rešitev nastalega političnega problema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.