Slovenija
212 ogledov

Odlok o plovbnem režimu je nezakonit. Kaj sedaj?

Bohinjsko jezero Žurnal24 main
Ministrstvo za okolje in prostor je opravilo nadzor nad zakonitostjo Odloka o plovbnem režimu v občini Bohinj. Nadzor je pokazal, da odlok ni v skladu z Zakonom o vodah, zato je ministrstvo Občini Bohinj naročilo, da nezakonitosti odpravi.

Ministrstvo je v dopisu podalo pripombe in predlagalo ustrezne rešitve. Kot so zapisali na ministrstvu, sta prevoz tovora in vožnja s plovili na motorni pogon po celinskih vodah prepovedana. Izjema so javne službe, ki izvajajo aktivnosti reševanja ljudi, živali, premoženja, policija in vojska. Izjemoma lahko dovoljenje drugim izda vlada, nikakor pa odločanje ni v pristojnosti lokalnih skupnosti. Ker vlada še ni sprejela ustreznega predpisa, ki bi dovoljeval plovbo na motorni pogon po celinskih vodah, je ministrstvo občini predlagalo da določbe odloka razveljavi.

Druga točka, na katero ministrstvo opozarja, je uporaba vstopno-izstopnih mest in pristanišč, za katera bi občina morala pridobiti vodno pravico na podlagi izdanega vodnega dovoljenja, s katerim se imetniku dovoli rabo vode za posebni namen. Takšno dovoljenje za območje celinskih voda Bohinjskega jezera ter Save Bohinjke še ni bilo izdano. Občini zato predlagajo, da te dele odloka razveljavi ali pa da v končnih določbah navede, da se do izdaje ustreznih vodnih dovoljenj omenjene določbe ne uporabljajo.

Ministrstvo predlaga tudi izbris vstopno izstopnega mesta "pri ribogojnici" na Bohinjskem jezeru iz odloka, saj gre za območje, na katerem ni dovoljeno graditi novih objektov ali rekonstruirati obstoječih na način, da se poveča njihov obseg ali spremeni njihova namembnost. Obenem opozarjajo tudi, da je soteskanje v Mostnici v nasprotju z določbami Načrta upravljanja Triglavskega narodnega parka, kjer ta aktivnost na tem območju ni predvidena. Poleg tega so kopanje potapljanje, drsanje, čolnarjenje in jadranje dovoljeni le na Bohinjskem jezeru in ne na vodotokih. Predlagali so tudi, da se odlok dopolni s karto, iz katere bodo razvidna vstopno-izstopna mesta ter območja, kjer je plovba (vključno s soteskanjem) dovoljena.

Odlok bomo uskladili

Občina Bohinj je z odločitvijo ministrstva seznanjena. "Do sedaj je bila sporna Uredba o Načrtu upravljanja voda za vodni območji Donave in Jadranskega morja 2009-2015, ki je območje Bohinjskega jezera urejala v celoti kot referenčno območje, kar pomeni prepoved pridobitve vodne pravice (dovoljenja) in s tem rabe pomolov za namen vstopno izstopnih mest. Ne glede na to, da sta bila vsaj dva pomola (Ukanc, Pod Skalco) zgrajena že pred letom 2000, to je celo pred uveljavitvijo ZV-1, ki je bil sprejet v letu 2000," so nam povedali.

Za vodno pravico so že večkrat zaprosili, a bili zavrnjeni. Nova uredba, ki je bila sprejeta novembra ne obravnava več celotno jezero kot referenčno, tako bo za nekatera vstopna mesta možno pridobiti vodno dovoljenje. "Predvidevamo, da se bo zmanjšalo število vstopno izstopnih mest. Uredbo še proučujemo, vsekakor pa MOP ni sledil v celoti Občini Bohinj glede vstopno izstopnih mest, ki so v Odloku o plovbnem režimu," pravijo na občini. 

Občina pričakuje, da bodo do konca leta prišli tudi do predloga uredbe o plovbi na motorni pogon. Poziv za sprejetje te uredbe so na ministrstvo poslali že lani, vendar, kot pravijo, to včasih traja. S sprejetjem uredbe bodo ugotovljene neskladnosti odpravljene. 

Odlok tako ostaja v veljavi, spreminjali pa ga bodo šele, ko bo vse potrebno urejeno z ministrstvom za okolje in prostor. 

Želijo ustavno presojo

Skupina Slovenski veslači, ki je maja s protestom izrazila nestrinjanje s plovbnim režimom na Bohinjskem jezeru, je napovedala, da bodo Ministrstvo za okolje in prostor ter Ministrstvo za infrastrukturo pozvali, naj sprožijo ustavno presojo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar praufo
    praufo 17:06 05.december 2016.

    kaj je pa to sup, koliko škode v naravi narediti, škodo naredijo proizvajalci plastike, vsak naj pospravi svojo "drago" plastično dilco in to je to ... ja zakaj pa je jezero kot zato da se ga uporablja ... od gledanja ...prikaži veča in občudovanja ni koristi, ... dejte bohinci malo odpret svoje rampe v glavah, jeero bo ostalo, vi boste pa meli več keša, o smeteh sem pa že napisal ... kaj tukaj ni jasno

  • Dixon 10:52 05.december 2016.

    A bodo denar SUParjem in ostalim vrnili?!?Sicer pa KONČNO in bravo ministrstvo. Samo tako naprej. Drugič pa porihtajte take stvari PRED sezono.

  • Avatar praufo
    praufo 09:58 05.december 2016.

    če hočeš dnar in se greš turizem , rabiš turiste, folk, ljudi (denarnico naj majo sabo), nekaj jim moraš ponudit, da lahko od njih kaj dobiš, poveš jim pa, da naj smeti za samo pospravijo , sicer pa pridite in ...prikaži več kaj zapravite in to je to ... če se motim , naj me kdo pameten popravi ... pa upam da ni iz bohinjskega konca, ker tam možgani delajo po svoje,