Slovenija
3655 ogledov

Odziv na Poklukarjevo mnenje glede krajšanja karanten

Covid-19 na Jesenicah Profimedia
Okužbe z omikronom terjajo po različnih raziskavah manj bolnišničnih oskrb kot okužbe z delto. Vendar kot opozarja Roman Jerala, glede na to, da je okuženih lahko ne le enkrat, pač pa desetkrat več, se to preslika v veliko obremenitev zdravstvenega sistema.

Vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani Roman Jerala v današnji izjavi za javnost opozarja, da v Sloveniji novega vala epidemije ne bomo pričakali s praznimi kapacitetami covidnih oddelkov. Po podatkih vlade danes v bolnišnicah zdravijo 531 covidnih bolnikov, od tega 162 na intenzivni negi.

Pri tem Jerala opozarja še, da je omikron izjemno kužna različica. Navaja primer, ko se je na Novi Zelandiji okužba razširila med osebami, ki so bile izolirane v različnih sobah in so le za nekaj trenutkov odprle vrata. Zato poziva k omejevanju stikov, delu od doma in doslednemu nošenju zaščitnih mask. V nasprotnem primeru bi lahko veliko število karanten ohromilo delovanje države.

Glede krajšanja karanten

Dotaknil se je tudi včerajšnje izjave ministra za zdravje Janeza Poklukarja. Slednji je zaradi krajše dolžine inkubacijske dobe pri različici omikron epidemiologom zastavil vprašanje, če bi bilo mogoče karanteno ob negativnem izvidu testa na okužbo s koronavirusom skrajšati na pet dni.

Jerala opozarja, da je treba razmisliti, če je takšno skrajšanje karantene varno. Prekinitev karantene po petih dneh bi bila ob negativnem PCR-testu po njegovi oceni varna. Brez opravljenega testa pa ne, saj bi se v tem primeru v družbo vključili ljudje, ki bi bili morda pozitivni na koronavirus.

Ob tem je prepričan, da bodo velik izziv predstavljale kapacitete testiranja. "Mislim, da je treba določen del kapacitet ohranjati za testiranje zdravstvenega kadra," je poudaril in napovedal, da nas čakajo zahtevni časi.

Prilagajanja cepiv

Po podatkih Romana Jerale so nekateri proizvajalci svoja cepiva že začeli prilagajati koronavirusni različici omikron. Teh prilagoditev po njegovi oceni ne moremo pričakovati prej kot v treh mesecih. Ob tem opozarja, da je v nekaterih državah število hospitaliziranih covidnih bolnikov že preseglo število iz prejšnjih valov epidemije covida-19.

Cepiva proti covidu-19 po njegovih besedah prilagajajo predvsem proizvajalci mRNK cepiv, ki jih je mogoče prilagoditi hitreje. Svoje vektorsko cepivo naj bi po nekaterih podatkih prilagajalo tudi podjetje AstraZeneca, je dodal.

Po besedah Jerale se že porajajo vprašanja, kako bodo cepljeni z omikronu prilagojenimi cepivi zaščiteni pred okužbo z različico delta. Po podatkih iz Južne Afrike se je predhodno cepljenim ob okužbi z različico omikron povečalo tudi število protiteles, ki ščitijo pred različico delta, je pojasnil. "Verjetno bo v uporabi kombinacija cepiv proti omikronu in proti izvorni različici," je napovedal.

Covid-19 Covid-19 Zdravje Vse glasnejši pozivi slovenskih zdravnikov covid-19 Ljubljana Slovenija COVID-19 V SLO Zdravje Najnovejša napoved: IJS o tem, kdaj bomo dosegli vrh

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • PaPajapopi 07:54 05.januar 2022.

    BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA Vsi lezete v rit Kalimerotu !

  • Avatar Ollaostella
    Ollaostella 00:15 05.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m