Slovenija
66 ogledov

Ognjemeti po Sloveniji niso ogroženi

Vrhunec dogajanja je ognjemet z Ljubljanskega gradu, za katerega bomo letos odšt Žurnal24 main
Za silvestrovo bodo temperature nad lediščem, dežja in megle ne bo, oblaki pa bodo segali visoko. Ognjemeti naj bi bili zato po vsej Sloveniji dobro vidni.

"Ozračje bo zelo vlažno, pričakujemo lahko oblačen sloj, pod katerim bo dobra vidnost. Tudi dežja ne bo, temperatura bo nadpovprečna, večinoma med 0 in tremi stopinjami Celzija. Vreme bo razmeroma ugodno za praznovanje prihoda novega leta na prostem,“ ocenjuje Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje (Arso).

Še vsaj dva tedna bodo temperature nad 0 stopinj Celzija

Zime še vedno ni na vidiku, kar je z vidika plačevanja položnic za ogrevanje ugodno. Toplo vreme za ta zimski letni čas se bo nadaljevalo. Dnevne temperature bodo nad ničlo vsaj še dva tedna ali več. Tudi nočne temperature bodo izjemoma pod ničlo, predvsem v alpskih dolinah.

V gorah nekaj snega bo zapadlo. Danes popoldan in ponoči lahko na območju Julijskih Alp zapade tudi do četrt metra snega, na območju Kamniških Alp pa 15 centimetrov. "Po smučiščih, ki so na višini okoli 1.500 metrov se sneg počasi nabira, tudi temperature bodo za dan ali dva padle pod ničlo in se bo dalo narediti zaloge umetnega snega," pravi Gregorčič.

"Kranjska Gora si lahko do jutri zjutraj obeta do 10 centimetrov naravnega snega, zaradi jasnine je tam pričakovati tudi kakšno bolj mrzlo noč,“ o naklonjenosti vremena smučarjem na nižje ležečih smučiščih še napoveduje Gregorčič.

Popoldan že povsod dež

Danes se bo od zahoda postopno pooblačilo. V zahodni Sloveniji bo že dopoldne deževalo, popoldne in zvečer pa se bodo padavine razširile nad vso državo. Meja sneženja bo sprva med 1000 in 1200 metri nad morjem, zvečer pa se bo od severa pričela spuščati. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 10, na Primorskem okoli 12 stopinj.

Ponoči bo ponekod lahko snežilo do nižin, a bodo padavine slabele. Na Primorskem bo zapihala burja. V ponedeljek bo sprva oblačno, padavine bodo dopoldne ponehale tudi v južnih krajih. Čez dan se bo na Primorskem delno zjasnilo, pihala bo zmerna burja. Jutranje temperature bodo od -1 do 4, na Primorskem okoli 7, najvišje dnevne od 3 do 7, na Primorskem okoli 10 stopinj Celzija.

Predvsem v visokogorju zahodnih Julijskih Alp je velika nevarnost snežnih plazov. Tudi drugod v visokogorju je nevarnost plazov povečana.

Komentarjev 2
  • dd 11:51 30.december 2013.

    Ognjemetov v nekaterih mestih letos ne bo. Izgovor je, da je kriza in bo šel denar revnim. Najbrž je kriza v občinskih malhah in si ga bodo tako nabasali veljaki.Revni pa bomo tako imeli ubogo revščino doma in ...prikaži več revščino v mestu. Včasih smo se potolažili vsaj z mestnimi lučkami, ognjemetom ... letos tudi tega ne bomo imeli. Vsaj "pol" ognjemeta bi nam lahko privoščili.

  • Žurnalček 15:44 29.december 2013.

    Po ekskluzivnih javljanjih vaših vrlih piskaral, ki se bojijo pod svojimi članki podpisati, se v LJ nič ne dogaja, kar pa zopet ostro demantirajo vaše in tudi tale slika! Kaj je zdaj res? Imate prav vi ali Ljubljančani ?