Slovenija
21 ogledov

Opera po šestih letih "izgnanstva" doma

opera ljubljana odprtje
1/12
Anže Petkovšek
Po šestih letih so odprli prenovljeno operno-baletno hišo v Ljubljani. Začasni minister za kulturo Boštjan Žekš je poudaril, da je danes velik praznik slovenske kulture.

Trak je v družbi začasnega ministra za kulturo Boštjana Žekša in ravnatelja Mitje Bervarja prerezal predsednik republike Danilo Türk, častni pokrovitelj otvoritvene slovesnosti, ki so jo poimenovali Zlitje stoletij.

Žekš je danšanji dan razglasil za velik praznik slovenske kulture. Ljuljanska opera in balet se tako po šestih letih izgnanstva in dela v nemogočih pogojih vračata domov.

Zgdoba obnove opere je po njegovih besedah dolga in zanimiva. Od začetka leta 1998 se je zamenjalo šest ministrov, prenova pa je trajala pet let, kar tri leta več, kot se je porabilo za gradnjo Deželnega gledališča. Žekš je dejal, da bosta morala ministrstvo za kulturo in svet zavoda delati skupaj, saj bo za opero potrebnega "še več denarja".

Na široko odprta vrata

Mitja Bervar, ravnatelj opere, je dejal, da bodo od nocoj vrata v operi na široko odprta. Nocojnšnja slovesnost namreč pomeni uvod v slavnostno sezono, v kateri bodo praznovali 120-letnico delovanja.

Umetniški ansambli bodo pridobili sodobne vadbene dvorane, s tem pa kakovostne delovne pogoje, ki bodo primerljivi z delovnimi standardi nacionalnih evropskih glasbenih gledališč. Vsi pa bodo veliko pridobili tudi z obnovljeno stavbo, ki se ji pridružujeta še najsodobnejša odrska tehnika in znatno izboljšanje akustičnih pogojev.

Ob današnji otvoritvi je izšla tudi knjiga, ki nosi naslov Zlitje stoletij, prenovljena pa je tudi celostna podoba. "V sinergiji novega s starim bo največ pridobila umetnost, z njo pa mi vsi," je še poudaril Bervar.

Prenova stavbe iz leta 1892 je bila potrebna zaradi težav z akustiko, tehnične zastarelosti in prostorske stiske. Začela se je oktobra 2006 in bila deležna mnogih zapletov. Ministrstvo za kulturo je za investicijo odštelo okrog 43 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.