Slovenija
223 ogledov

Ministrstvi naj se že dogovorita glede sistematskih pregledov

otrok zdravnik
V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije so šokirani nad sistemsko neurejenostjo področja sistematičnih zdravstvenih pregledov otrok v osnovni šoli.

Predstavniki svetov staršev osnovnih šol z veliko zaskrbljenostjo spremljajo aktualno razpravo v zvezi s problematiko izvedbe sistematičnih zdravstvenih pregledov otrok v osnovni šoli.  Prepričani so, da je veljavna ureditev v zakonu ustrezna, neustrezna izvedba sistematičnih zdravstvenih pregledov otrok v osnovni šoli pa lahko v posameznih primerih že pomeni kršitev ustavnih pravic otrok do zdravja. "Če se področje ne bo uredilo, pa lahko nastane širši javno zdravstveni problem," so prepričani. 

Poudarili so, da trenutno veljavna ureditev velja že dlje časa. Določba 13. člena Zakona o osnovni šoli je po njihovem mnenju jasna. Predpisuje, da "osnovna šola mora sodelovati z zdravstvenimi zavodi pri izvajanju zdravstvenega varstva učencev, zlasti pri izvedbi obveznih zdravniških pregledov za otroke, vpisane v prvi razred, rednih sistematičnih zdravstvenih pregledov v času šolanja in cepljenj"

Dolenjska 05.04.11, otroci, vrtec, foto: ziva zaksek Brezbrižno Zdravje "Otroci so zaradi ravnanja staršev že umrli"

Otrok pri zdravniku | Avtor: Profimedia Profimedia
"Glede na zapis z besedico 'mora' gre torej za predpisano obvezo šole," so zapisali in dodali, da sodelovanje staršev pri izvedbi teh pregledov ni omenjeno ne v zakonskih ne v podzakonskih aktih. Edina izjema je pregled pred vstopom v šolo. 

Pravilnik za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni predpisuje, da je "preventivno zdravstveno varstvo šolskih otrok in mladine organizirano skupinsko za posamezne šole oziroma razrede in ni vezano na izbranega osebnega zdravnika". V pravilniku je navedeno, da jih izvede zdravnik šole, ki med drugim opravi tudi pogovor z razrednikom o posamezniku in skupini. 

Cepljenje Upor ravnatelja Zdravje Poziv šolam, naj zagotovijo sistematske preglede

So se težave pojavile šele zdaj?

V ZASSS izpostavljajo predvsem težave pri izvedbi na dveh ravneh, in sicer težave z disciplino otrok v času pregleda in težave šol z vsebino tistega dne ter želje oz. zahteve posameznih staršev po prisostvovanju pregledu. 

"Težave je treba rešiti na izvedbeni ravni z boljšo organizacijo in sodelovanjem, ne pa tako, da bi spreminjali koncept, ki je ustrezen," pravijo v ZASSS. "Ob tem se nam zastavlja vprašanje, kako to, da so se zdravstveni pregledi desetletja izvajali, težave pa bi se naj pojavile šele v zadnjem času?" Sprašujejo se tudi, kako je z delovanjem šolske in zdravstvene inšpekcije. 

Otrok pri zdravniku Odločitev Slovenija Šola ne bo več vozila otrok na sistematske preglede

V zvezi so zaskrbljeni tako zaradi odziva nekaterih ravnateljev kot tudi zaradi odziva ministrstva za šolstvo, ki se "nagiba k odobritvi nezakonite prakse nekaterih ravnateljev, ki želijo zakonsko obvezo šole po sodelovanju pri izvedbi zdravniških pregledov, v nasprotju z zakonom in pravilnikom, prenesti na starše". Obe pristojni ministrstvi pozivajo, da odgovorno pristopita k reševanju težav. 

Zdravniška napotnica Pri zdravniku Slovenija Zdravniške napotnice od danes po novem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.