Zdravje
3007 ogledov

"Otroci so zaradi ravnanja staršev že umrli"

Dolenjska 05.04.11, otroci, vrtec, foto: ziva zaksek
1/5
Živa Zakšek
"Nekateri starši ne bodo nikoli prevzeli odgovornosti za zdravje otrok!"

Dva dni nazaj smo pisali, da je Osnovna šola Prebold sprejela odločitev, da otrok ne bodo več vozili na sistematske preglede, saj le ti niso del programa. Ravnatelj šole Oton Račečič je svojo odločitev utemeljil s tem, da praksa ni zakonsko urejena, čeprav deluje zavoljo tradicije, a je odvisna od dobre volje šole in lokalne skupnosti. 

Organizacija sistematskih pregledov namreč ni del redne dejavnosti osnovne šole in jih šole pogosto izvajajo v dneh, ki so namenjeni drugim dejavnostim. Prav tako je praksa financiranja organizacije le teh različna od šole do šole. Avtobusne prevoze otrok do zdravstvenih domov šole uvrščajo v nadstandard, ki ga potrdijo sveti šole, plačajo pa starši, šolski sklad ali občina ustanoviteljica.

Zakon predvideva sodelovanje

Na ministrstvu za šolstvo, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, pravijo, da je zakon jasen in navajajo 13. člen zakona o osnovni šoli. Ta pravi, da mora "osnovna šola sodelovati z zdravstvenimi zavodi pri izvajanju zdravstvenega varstva učencev, zlasti pri izvedbi obveznih zdravniških pregledov za otroke, vpisane v prvi razred, rednih sistematičnih zdravstvenih pregledov v času šolanja in cepljenj"

Otrok pri zdravniku Odločitev Slovenija Šola ne bo več vozila otrok na sistematske preglede Slovenci imajo v denarnicah povprečno 2,3 kartice. A tudi na spletu najraje plač S 1. novembrom Slovenija Poziv proti uvedbi novih nadomestil bank

"Sodelovanje šol in zdravstvenih domov v praksi poteka dobro in na različne načine," pravijo pri MIZŠ. "V zadnjih letih starši vedno bolj izražajo željo, da bi pri teh pregledih sodelovali. Na želje staršev po individualnih pregledih nas opozarjajo tudi ravnatelji." Dodajajo, da je na podlagi vseh opozoril nujno, da skupaj ponovno razmislijo o odprtih vprašanjih, v vmesnem času pa šole prosijo, da sodelovanje med njimi in zdravstvenimi zavodi poteka kot običajno. 

Otrok pri zdravniku | Avtor: Profimedia Profimedia

Ravnatelj OŠ Prebold pritrjuje, da zakon res govori o sodelovanju med šolo in zdravstvenim zavodom glede sistematskih pregledov, a ne definira, na kakšen način naj bo to sodelovanje izvedeno. "Sodelovanje zame pomeni dogovor," pravi Račečič. "Vendar glede na to, da šolski sistem sistematskih pregledov nima v programih,  kakšne druge opcije sodelovanja niti ne vidim, kot da nam zdravstveni dom posreduje načrt sistematskih pregledov in tako določi dneve, ko naj bi dovolili in opravičili učencem izostanek od pouka."

Sistematskih pregledov ni na koledarju

Po besedah ravnatelja je bistveno, da šolski sistem v svojih programih nima predvidenih sistematskih pregledov, ki jih ni niti v šolskem koledarju niti med nalogami zaposlenih. "Prav tako ni sredstev za to," poudarja. "Ob tem nas zavezuje še šolska zakonodaja, ki onemogoča posredovanje podatkov o učencih zdravstvenim domovom."

Dodaja da zdravstvena zakonodaja medtem sistematske preglede opredeljuje in tudi financira zdravstvo za opravljanje teh storitev. "Najbolj zanimivo ob tem je, da sistematski pregledi za uporabnike, to je učence oziroma starše, niso obvezni in se jih lahko udeležijo ali pa ne," pravi Račečič, ki od ministrstva pričakuje jasno stališče. 

Otrok pri zdravniku Zdravje Nočejo cepljenja, zato otroka ne peljejo na sistematski pregled

"Ministrstvo naj pove, da sistematski pregledi niso dejavnost šole in da šola ne more biti tehnični servis za zdravstvene domove," pravi ravnatelj iz Prebolda. "Jasno bi moralo povedati, da se šola lahko dogovori z zdravstvenim domom tudi drugače, če se ugotovi, da za to obstajajo objektivni razlogi. Dopuščam torej možnost, da šola učence tudi pripelje, če tako kažejo objektivne okoliščine."

Šola naredi veliko za preventivo

Ministrstvo ima sicer po besedah Račečiča možnost, da poseže v šolske programe in jih spreminja, a meni, da mešanje šolskih in zdravstvenih programov s strokovnega stališča ni umestno. "Trdim, da šola vsak dan namenja zdravstveni preventivi učencev ogromno časa in energije," poudarja ravnatelj iz Prebolda ter pri tem našteva standarde čistoče, zdravo prehrano, nadzor nad osebnim razvojem, športno in drugo dejavnost. "Menim, da je šola prevzela že prevelik delež dolžnosti, ki bi jih sicer morali opraviti drugi. Prevečkrat se poskuša izogniti dejstvu, da je primarna dolžnost za vzgojo in zdravje otroka dolžnost staršev ter da morajo starši poskrbeti, da od zdravnika dobijo direktno informacijo in da so tudi zraven ob obveznih cepljenjih njihovih otrok."

Pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije pristojni ministrstvi, ki sta odgovorni za zdravje in šolstvo, pozivajo, naj se v dialogu s strokovnjaki in predstavniki staršev čimprej dogovorita, kako bo sodelovanje med šolami in zdravstvenimi domovi potekalo v prihodnje. 

Otrok pri zdravniku | Avtor: Profimedia Profimedia

"Iz besed predstavnika ministrstva Gregorja Mohorčiča, direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo, ki jih je izrekel v oddaji 24 ur zvečer, je bilo mogoče razbrati, da ministrstvo pritrjuje razmišljanju ravnatelja Osnovne šole Prebold," pravi Sonja Merljak Zdovc, predsednica Nacionalnega odbora za otrokove pravice pri ZPMS. "Po njegovih besedah so se časi spremenili. Nekateri starši pač ne želijo, da njihove otroke na sistematske preglede vodijo učitelji, ampak bi to raje počeli sami."

ZMPS: Naj zato trpijo otroci?

Dodaja, da takšno razmišljanje staršev razumejo in ozaveščeni starši bodo verjetno za obisk zdravnika poskrbeli. "A iz preteklosti so znani tudi primeri, ko starši otrok niso vodili na redne sistematske preglede niti v prvih letih starosti, zato so ti otroci izpadli iz sistema," poudarjajo pri ZPMS. "In znani so primeri, ko so otroci zaradi neprimernega ravnanja staršev umrli."

Otrok pri zdravniku Sistematski pregledi Slovenija Sistematski pregledi niso obvezni
 
"Res je tudi, kot je dejal Gregor Mohorčič, da nekateri otroci ostanejo doma, ko gredo njihovi vrstniki s šolo na sistematske preglede," pritrjujejo pri ZPMS. "A učitelji so poleg staršev edini odrasli, ki vsakodnevno prihajajo v stik z otroki, in lahko, če so pozorni, tudi mimo sistematskih pregledov zaznajo, v kakšnih razmerah živijo."
 
V Zvezi prijateljev mladine Slovenije zato upajo, da bodo pristojni pri končni odločitvi upoštevali, kaj je dobro za otroke, in ne, kaj je najlažje za odrasle. "Starši morajo prevzeti odgovornost za zdravje svojih otrok, toda nekateri starši tega nikoli ne bodo storili," pravijo pri ZPMS. "Naj zato trpijo otroci? Naloga družbe oziroma države je, da s svojimi programi in organizacijami poskrbi tudi za tiste otroke, ki nimajo svojega glasu."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Rudman 17:58 25.oktober 2017.

    ce jim je toliko do otrok, zakaj jih potem zastrupljajo s cepivi. Kdor misli pljuvat po komentarju, naj si najprej vzame v roke navodila od posameznega cepiva in si lepo prebere kaksni so stranski ucinki in kaj tocno vsebujejo. Ce ...prikaži več je mozno jih dobite v tujem jeziku, recimo anglescina. Ni problem v starsih, problem je v drzavi, ker vsiljuje otrokom strup. In ce ne dovolite, da vam otroka zastrupijo, vas bojo kaznovali. Ni cepljenje za zdravje, vse je samo za DENAR.

  • moder 17:23 25.oktober 2017.

    se uradniki tresejo za farmacevtski denar,... delajo za denar, ne pa za otroke...